Predstavljena knjiga „Mape značenja“

Nakladna kuća Verbum u četvrtak 9. lipnja na konferenciji za medije predstavila je knjigu Mape značenja. Na konferenciji su sudjelovali dr. sc. Miro Radalj, direktor nakladne kuće Verbum i mr. sc. Petar Balta, glavni urednik nakladne kuće Verbum.

Po mnogima najutjecajniji suvremeni intelektualac, klinički psiholog Jordan Peterson nadasve je poznat po svojim bestselerima 12 pravila za život i Izvan reda, koji imaju višemilijunsku publiku, a i u Hrvatskoj su stalno u vrhu čitanosti. Prije negoli je objavio te dvije uspješnice u kojima progovara o smislenom životu, Peterson je godinama stvarao svoje poznato znanstveno djelo Mape značenja koje je upravo objavljeno i na hrvatskom jeziku u izdanju nakladne kuće Verbum, a u prijevodu Valentina Findrika.

Peterson je na stvaranje ovog svog temeljnog djela uložio više od petnaest godina promišljanja i stvaranja kako bi Mapama značenja na sustavan i originalan način postavio teorijske temelje za ideje koje su mu donijele svjetsku slavu.

Pitanja kojima se knjiga bavi ključna su za razumijevanje svijeta i života: Kako to da su ljudi različitih kultura i epoha stvarali posve slične mitove i priče? Što nam to govori o ljudskom umu, moralnosti, naravi i strukturi samoga svijeta? Knjiga Mape značenja istražuje i uvjerljivo argumentira poveznice između onoga što nam moderna neuropsihologija govori o ljudskom mozgu i onoga što nam od pamtivijeka poručuju drevni rituali, mitovi i religijske priče. Petersonova ambiciozna interdisciplinarna odiseja vodi tako čitatelja kroz bogatstvo arhaične i moderne misli, spajajući neuropsihologiju, kognitivnu znanost, književnost i jungovske pristupe mitologiji i narativu.

Kako je istaknuto od strane kritičara "knjiga odražava piščevu duboku moralnost, ali i golemu erudiciju na mnoštvu različitih područja, od kliničke psihologije do Svetoga pisma, ima tu i puno osobne duhovne potrage i iskustava." A sam Peterson, pišući o Mapama značenja, kaže kako one "govore o temeljnim razinama ljudske psihe. Riječ je o kršćanstvu na kojem je Zapad utemeljen i mora biti utemeljen. To je poziv na novi način postojanja i, istovremeno, ponovni susret s prošlošću."

Čineći drevne spoznaje i značenje mitova dostupnima kritičkom modernom umu, ovo vrhunsko djelo bit će obogaćujuće za sve koje zanimaju temelji ljudskoga iskustva i mudrosti, a dragocjene nove uvide pružit će i mnogobrojnim poznavateljima misli Jordana Petersona.

Knjiga Mape značenja Jordana Petersona dostupna je u svim knjižarama Verbum kao i putem web knjižare Verbum.hr. Više o knjizi možete saznati na linku ovdje.