Predstavljena knjiga "Dijalog o svećeništvu"

Nakladnička kuća Verbum u četvrtak 16. ožujka na konferenciji za medije predstavila je knjigu Dijalog o svećeništvu. Na konferenciji su sudjelovali dr. sc. Miro Radalj, direktor nakladničke kuće Verbum i mr. sc. Petar Balta, glavni urednik.

U sklopu svoje biblioteke Crkveni oci, pod čijim je imenom objedinjena kršćanska literatura iz prvih stoljeća, nakladnička kuća Verbum upravo je objavila Dijalog o svećeništvu, jedno od značajnih djela crkvenog oca i naučitelja sv. Ivana Zlatoustog. Kao i ostala djela iz ove biblioteke i ova Zlatoustova knjiga nudi suvremenim duhovnim tražiteljima mogućnost da otkriju autentično duhovno blago neprolazne vrijednosti.

Ova briljantna rasprava prvi je takav spis u patrističkom razdoblju. Dijalog o svećeništvu sadrži veličanstven opis uzvišenosti svećeničkog dostojanstva, svetosti službe, ali i mnoge probleme i poteškoće koje nužno prate tu službu. Ivan Zlatousti se kroz šest poglavlja bavi svojim prvotnim odbijanjem svećeničkog ređenja, naglašavanjem svećeničke časti i važnosti, te opisom kakav bi svećenik trebao biti. Tematizira pitanje razlučivanja svećeničkog poziva i važnost propovijedanja. Govori i o čistoći, vrlinama uopće, te zaključuje kako svećenik mora biti u svijetu, ali ne i od svijeta. Sveti Ivan Zlatousti na poseban način govori o svećeniku u njegovoj ulozi onoga koji prikazuje Tijelo i Krv Kristovu Ocu u svetoj Euharistiji. Zlatousti pokazuje kako Kristova božanska prisutnost u svetoj Euharistiji neizmjerno uzdiže dostojanstvo svećeničke službe. Veličina službe katoličkog svećenika pokazuje se veličinom žrtve koju prinosi.

Dijalog o svećeništvu vrlo je poticajan svakom čitatelju da dođe do boljih spoznaja o ulozi i dostojanstvu svećenika. Ono što je važno naglasiti jest da su njegova promišljanja vrijedna i za današnjicu te da će za svoj život korisne uvide dobiti i svi vjernici jer su svi krštenici dionici kraljevskog svećenstva. Kao što kaže Katekizam Katoličke Crkve: „Cjelokupna je zajednica vjernika, kao takva, svećenička. Vjernici, svatko prema svome pozivu, vrše svoje svećeništvo sudjelovanjem u Kristovu svećeničkom, proročkom i kraljevskom poslanju. Vjernici su po sakramentima krštenja i potvrde "posvećeni da budu (...) sveto svećenstvo“

Knjiga Dijalog o svećeništvu u prijevodu Ante Franića dostupna je u svim knjižarama Verbum kao i preko web knjižare verbum.hr, a moguće je o njoj više saznati na linku ovdje.