Predstavljena knjiga "Karlo i Zita Habsburški"

Nakladnička kuća Verbum u četvrtak 23. ožujka na konferenciji za medije predstavila je knjigu Karlo i Zita Habsburški. Na konferenciji su sudjelovali dr. sc. Miro Radalj, direktor nakladničke kuće Verbum i Mislav Vušković, koordinator projekata nakladničke kuće Verbum.

Nakladnička kuća Verbum nedavno je objavila djelo Karlo i Zita Habsburški francuske autorice Elizabeth Montfort. Bestseler je to i duhovna biografija posljednjih habsburških vladara, carice Zite i cara Karla, koji je ujedno bio i posljednji, ali i jedini beatificirani hrvatski kralj.

Počevši kao bajka vjenčanjem iz ljubavi, zajednički život Karla i Zite ubrzo postaje tragedija: rat, klevete, izdaje, samoća, egzil, siromaštvo, prerana Karlova smrt. Ipak, u njima nije bilo nikakve ogorčenosti, nikakva kritiziranja. Posve suprotno, opraštanje je hranilo njihova srca.

U ovoj knjizi prolazimo s Karlom i Zitom njihov duhovni i životni put, koji na nov način otkriva ova dva duhovna velikana naše povijesti. Život je to koji je sažet u dvjema Karlovim izjavama: „Sada si moramo pomagati doći u nebo“, u jutro njihova vjenčanja, i: „Beskrajno te ljubim. Opet ćemo se susresti u Isusovu Srcu“, nekoliko trenutaka prije nego što će svoj život predati u Očeve ruke.

O životu svog blaženog supruga Karla kraljica Zita je kazala: „U ozračju vrlo tople ljubavi, čvrstoga povjerenja, bezrezervnoga poštenja, nutarnje sigurnosti i uzajamnoga poštivanja naš je brak postao iznimno sretan. Sluga Božji bio je najvjerniji muž, nježan, dobar, strpljiv, plemenit i susretljiv. Obitelj mu je bila utočište, okrepa i u njoj je crpio uvijek novu snagu za teški životni put. Obitelj mu je ovdje na zemlji bila sva njegova radost; želio je uvijek biti okružen našom djecom; nastojao nas je blagom, a čvrstom rukom sve više približiti našoj djeci i Bogu. (…) A zadnje riječi koje mi je umirući ostavio bile su: ‘Beskrajno te ljubim. Opet ćemo se susresti u Isusovu Srcu.’“

Bračni i obiteljski život blaženog Karla i službenice Božje Zite veličanstveni je primjer za sve parove koji traže put prema Bogu. Kao što je istakao nadvojvoda Rudolf Austrijski: „Problemi s kojima su se susreli car Karlo i carica Zita na početku 20. stoljeća bili su golemi, ali uspjeli su u olujama sačuvati mir. Iako, ljudski gledano, nisu vidjeli izlaz, zadržali su netaknuto pouzdanje u Božju providnost. U naše su doba problemi drukčiji, ali ne manji, i moramo sačuvati taj isti mir. Crpimo, dakle, snagu iz njihova primjera.“

Knjigu Karlo i Zita Hasburški u prijevodu Božidara Petrača možete naći u svim knjižarama Verbum i na web knjižari verbum.hr. Više o knjizi možete saznati na linku ovdje.