Predstavljena knjiga "Granice. Kada reći 'da', kako reći 'ne' i preuzeti nadzor nad svojim životom", Clouda i Townsenda

U prostorijama nakladne kuće Verbum na konferenciji za medije u petak, 29. studenoga predstavljena je knjiga Granice. Kada reći "da", kako reći "ne" i preuzeti nadzor nad svojim životom, a knjigu su predstavili dr. sc. Miro Radalj, direktor i mr. sc. Petar Balta, glavni urednik nakladne kuće Verbum.

U okolnostima suvremenog života prepunog užurbanog ritma i istovremenih stalnih međusobnih interakcija na poslu, u obitelji, na društvenim mrežama i sl., mnogi ljudi se suočavaju s različitim zahtjevima i odnosima koji ih iscrpljuju te na koncu osjećaju da ih drugi ne cijene dovoljno ili da ih iskorištavaju. Nije, stoga, neobično da je knjiga Granice koja govori o tome kada reći „da“, kako reći „ne“ i preuzeti nadzor nad svojim životom postala svjetski hit i da već više godina ne silazi s top ljestvica čitanosti. U ovomu višestruko nagrađivanu bestseleru, kojeg je na hrvatskom jeziku objavila nakladnička kuća Verbum, ugledni psiholozi dr. Henry Cloud i dr. John Townsend pokazuju kako je postavljanjem granica na različitim područjima moguće preuzeti kontrolu nad svojim životom.

Granice su međe našega osobnog posjeda koje nas definiraju i ukazuju na to gdje mi završavamo, a počinje netko drugi. One su nevidljive linije koje utječu na sva područja našega bića – u fizičkomu, emocionalnom i duhovnom smislu. Na temelju psihologije i kršćanskoga svjetonazora autori raskrinkavaju najraširenije mitove i grizodušje koje osjećamo kada s punim pravom pokušavamo postati autonomni: osjećaj da smo sebični, da nismo poslušni, da će nas drugi povrijediti zbog naših granica ili da ćemo druge povrijediti – sve su to lažne poruke krivo izgrađene savjesti. Čitatelji će zahvaljujući ovoj knjizi naučiti kako postaviti zdrave granice u odnosu s roditeljima, supružnicima, djecom, prijateljima, kolegama, pa čak i sa samim sobom. Posebno poglavlje knjige posvećeno je aktualnomu i sve važnijem pitanju postavljanja granica na društvenim mrežama i općenito digitalnomu svijetu. Cloud i Townsend u knjizi Granice donose i deset zakona o granicama koji će biti idealna pomoć za samoizgradnju i oblikovanje karaktera.

Knjiga Granice. Kada reći „da“, kako reći „ne“ i preuzeti nadzor nad svojim životom u prijevodu Ivane Šojat dostupna je u svim knjižarama Verbum kao i preko web knjižare Verbum.hr, a moguće je o njoj više saznati na linku ovdje.