Predstavljena knjiga pape Benedikta XVI. "Učitelji. Oci i pisci prvoga tisućljeća"

U prostorijama nakladne kuće Verbum u četvrtak, 8. prosinca na konferenciji za medije predstavljena je knjiga kateheza pape Benedikta XVI. "Učitelji. Oci i pisci prvoga tisućljeća". Knjigu su predstavili mr. sc. Petar Balta i Miro Radalj, glavni urednik i direktor nakladne kuće Verbum. 

Nastavljajući niz kateheza koje vjernicima našega doba približavaju život i nauk velikana iz prvih stoljeća kršćanstva, papa Benedikt XVI. u ovoj knjizi svraća pozornost na oce i pisce Istoka i Zapada koji su dali svoj obol drevnoj Crkvi i na čijim temeljima počivaju crkveni nauk i ustrojstvo. Sveci te duhovni naučitelji Leon Veliki, Benedikt Nursijski, Pseudo-Dionizije Areopagit, Grgur Veliki, Kolumban, Izidor Seviljski, Maksim Ispovjedalac, Ivan Klimak, Beda Časni, Ivan Damaščanski, Teodor Studit samo su neki od velikana koji su predstavljeni u ovoj knjizi, a čijom se duhovnom baštinom i danas mnogi nadahnjuju. Osim sa životom otaca, Benedikt  XVI. nas u ovim katehezama upoznaje i s njihovim naukom te svraća pozornost na stalnu aktualnost duhovne baštine koju su nam podarili. Ove Papine kateheze od iznimne su važnosti upravo zbog toga što ukazuju na neprolazne temelje Crkve i što iznova podsjećaju na veliko i neprolazno značenje učitelja i pisaca iz prvoga tisućljeća.

Nakladna kuća Verbum do sada je objavila preko trideset djela Josepha Ratzingera – pape Benedikta XVI., a ovo je treća objavljena knjiga iz ciklusa njegovih kateheza o velikanima kršćanstva. O kojim je velikanima riječ u prethodne dvije knjige čitajte ovdje: "Sveti Pavao" i "Apostoli i prvi Kristovi učenici".