Predstavljena knjiga "Priručnik kršćanskoga ratnika"

Nakladnička kuća Verbum u četvrtak 2. veljače na konferenciji za medije predstavila je knjigu Priručnik kršćanskoga ratnika. Na konferenciji su sudjelovali mr. sc. Petar Balta, glavni urednik nakladničke kuće Verbum i Mislav Vušković, koordinator izdavačkih projekata.

Nakladnička kuća Verbum nedavno je objavila djelo Priručnik kršćanskoga ratnika (Enchiridion militis Christiani) Erazma Roterdamskog, čuvenog kršćanskog humanista i jednog od najznačajnijih intelektualaca u europskoj povijesti.
Ovo Erazmovo remek-djelo postalo je jedan od prvih bestselera nakon izuma tiska, a namijenjeno je svim ljudima koji žele duhovno napredovati, jer kako je Erazmo istakao u uvodu: „tko je tako sretne ćudi da ne bi imao mnogo toga protiv čega mu se boriti?“ Polazeći od toga, Erazmo objašnjava da ljudski život nije ništa drugo nego stalna borba, i da veoma griješe ono koji su neprimjereno spokojni kao da je borba već završena.

Stoga on u svom duhovnom klasiku Priručnik kršćanskoga ratnika tumači koja je narav duhovnog boja i kako ga neumorno i ustrajno voditi. Za razliku od mnogih onodobnih knjiga namijenjenih prije svega monasima i klericima, Erazmov Priručnik kršćanskoga ratnika zamišljen je kao praktična obrambena metoda za obične kršćane, pa je stoga prihvaćen s velikim oduševljenjem u najširim vjerničkim krugovima. U Priručniku Erazmo sabire duhovno i misaono blago Biblije i antičke misli i majstorski ih povezuje u jedinstveno organsko djelo koje na originalan i neponovljiv način progovara o ljudskoj naravi i duhovnoj borbi. Osim toga donosi dvadeset i jedno pravilo za autentičan kršćanski život; navodi sredstva za rast u vjeri i za suočavanje s napastima, s nepovoljnim izvanjskim okolnostima, ali i s unutarnjim neprijateljima, primjerice nemarom i neuspjehom; a posebno se usredotočuje na to kako najlakše možemo pobijediti strasti i poroke.

Zagovarajući življenje kršćanstva u njegovoj pravoj biti i nadilaženje izvanjskoga religioznog formalizma unutarnjom vjernosti Evanđelju, ovo Erazmovo remek-djelo sažet je vodič s uputama o tome kako „postići stanje duha dostojno Krista“. Zbog toga je Priručnik kršćanskoga ratnika već stoljećima sredstvo preobrazbe mnogih kršćana, a svojim pozivom na autentičan život u vjeri možda nikada nije bio potrebniji nego danas.

Hrvatsko izdanje knjige Priručnik kršćanskoga ratnika u prijevodu Branka Jozića, dostupno je u svim knjižarama Verbum kao i putem web knjižare verbum.hr. Više o njoj možete saznati na linku ovdje.