Prvo hrvatsko predstavljanje knjige "Božje je ime Milosrđe" za publiku

Knjiga razgovora pape Franje s talijanskim novinarom Andreom Torniellijem "Božje je ime Milosrđe", u izdanju nakladne kuće Verbum, predstavljena je u srijedu 24. veljače na Hrvatskom katoličkom sveučilištu (HKS) u Zagrebu, a predstavili su je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, glumac i redatelj Rene Medvešek te direktor nakladne kuće Verbum dr. sc. Miro Radalj. U ime domaćina na samom početku  okupljene je pozdravio rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta dr. sc. Željko Tanjić.

"Već se dvadeset pet godina bavimo nakladništvom, ali zanimanje javnosti i čitatelja za jednu knjigu je do sad nedoživljeno u hrvatskom nakladništvu",  istaknuo je Miro Radalj. Navodeći moguće razloge koji su pobudili tako veliko zanimanje za knjigu, Radalj je rekao da odgovor na to pitanje nije jednoznačan. Čini se ne samo da je milosrđe prihvaćeno radi pape Franje, već je i papa Franjo prihvaćen radi Milosrđa, koje je Božje ime – naglasio je Radalj, zaključujući kako je odabir Verbuma da posreduje između Papine poruke milosrđa i čitatelja veliki privilegij za ovu nakladnu kuću.

Svjedočeći svoj doživljaj Papinog djela Rene Medvešek je rekao da ga je osvojila jednostavnost Papina obraćanja, zatim iznošenje primjera razgovora s običnim ljudima, ali i naglasak na suosjećanje koje Papa na kraju knjige povezuje s milosrđem. Osvrćući se na grčku riječ koja se u knjizi spominje a u prijevodu na hrvatski znači suosjećanje, Medvešek je napomenuo da u korijenu te riječi nalazimo riječ utroba. Suosjećanje se temelji na utrobi, na doživljaju koji se spušta ispod srca. Taj doživljaj pretpostavlja otvorenost jer gdje se istinski otvaramo ljudima, tada prestaju podjele – rekao je Medvešek. Također je istaknuo kako za razumijevanje ove knjige nije potrebno određeno teološko znanje.

Na kraju je o Papinoj knjizi govorio kardinal Josip Bozanić. Ističući da pred sobom ima knjigu o kojoj je teško držati predavanje ili homiliju, Kardinal je rekao da se svatko tko čita ovu knjigu zapravo susreće sa samim Papom. Njegov pontifikat, nastavio je Kardinal, usredotočen je na milosrđe, i upravo nam Papa želi posvijestiti potrebu za milosrđem. Podsjetio je kako Papa na jednom mjestu u knjizi, na pitanje novinara o tome gdje se to osjeća potreba čovjeka za milosrđem, jednostavno odgovara: "Kad čovjek kaže: 'Ne mogu više!'". Papa spominje, kazao je Kardinal, Pija XII. koji je govorio da je drama našeg stoljeća gubitak osjećaja za grijeh, dok papa Franjo dodaje kako je drama još i veća jer se danas grijeh shvaća kao nešto neizlječivo i neoprostivo. Svoje izlaganje Kardinal je zaključio Papinim pozivom da kao vjernici budemo iskreni prema sebi, da molimo milost da se priznamo grešnicima, te da priznamo svoju potrebu za milosrđem, jer milosrđe će uvijek biti veće od svakoga grijeha.  

Knjiga "Božje je ime Milosrđe" dostupna je u 80 zemalja od 12. siječnja ove godine kada je održana svjetska premijera u Vatikanu gdje je predstavljeno i hrvatsko izdanje knjige u nakladi Verbuma. Verbum je do sada već objavio njezino četvrto izdanje u ukupnoj nakladi od 18.000 primjeraka.