Stijepo Obad  gostovao na "Večeri u knjižari" u Zadru u studenome

"Najvećom nagradom u svom životu smatram stvaranje hrvatske države prije 20 godina. To je najveće što sam mogao dobiti. Tako bih rekao u trenutku kad budem izdisao. Što imam drugoga, koju vrednotu veću od toga da moj narod i ja s njim, poslije 900 godina, živimo u slobodi" rekao je prof. dr. Stijepo Obad na događaju "Večer u knjižari" u srijedu 16. studenog gostujući u knjižari Verbum u Zadru. Taj istaknuti znanstveni, sveučilišni, nastavni i kulturni djelatnik, neumorni promicatelj hrvatske baštine, zavičajne kulture i duhovnosti, predavao je kolegije Opće i hrvatske povijesti novoga vijeka na Sveučilištu u Zadru. Nedavno je povodom 80. godine života i 50. godišnjice rada Sveučilište u Zadru izdalo veliki Zbornik kojeg su priredili Obadovi bivši studenti, ugledni povjesničari diljem Hrvatske, u kojem opisuju sve aspekte njegova djelovanja.

Povjesničar Obad u svom radu nije promatrao samo vladine kabinete, parlamente i stranke, nego i više od toga: društvene skupine, gospodarske strukture, društvo u njegovoj dubini. Obadov pristup prošlosti je povijest svakodnevice i mentaliteta. Nije proučavao samo političku povijest, nego daje povijesni prikaz u totalitetu: gospodarski, prosvjetni, kulturni i društveni život određenog razdoblja. Među hrvatskim velikanima istaknuo je Petra Krešimira IV. u čije je vrijeme srednjovjekovne samostalne države moć Hrvatske bila najjača tada. Po čistoći želje za samostalnom hrvatskom državom istaknuo je dr. Antu Starčevića te dr. Franju Tuđmana.

Ovom zanimljivom književnom večeri moderirala je Ines Grbić, pitajući profesora Obada o temama kao što su: kako je bilo biti povjesničarem u vremenu čiji je režim zatirao cjelovitu spoznaje povijesne istine; kako profesionalno i neustrašivo istraživati i interpretirati činjenice; što je govorio na javnim tribinama u vrijeme Hrvatskog proljeća; koju je cijenu platio zbog nepokolebljive stručnosti i moralnosti itd. Nazočni su imali priliku čuti odgovore i razmišljanja profesora Obada o tim i drgim temama.