"Susret s autorom" fr. Franom Prcelom

U Verbumovoj Knjižari sv. Frane u Splitu 28. rujna 2010. održan je "Susret s autorom" na kojem je gost bio fr. Frano Prcela, dominikanac, teolog, autor i urednik velikog broja knjiga među kojima: "Sumnja kao krepost" (s Vesnom Kusin 2003.), "Dijalog teologije i umjetnosti. Razgovor teologa Ivana Šaška i slikara Dimitrija Popovića" (2003.)  "Kad bismo bili dosljedni" (2004.), "Sto godina nije samo prošlost. Zbornik proslave 100. obljetnice Kongregacije sestara dominikanki svetih Anđela čuvara" (sa s. Dolores Matić 2007.) Za sebe će reći kako se više bavio tuđom pisanom riječju, nego vlastitom. Nedvojbeno je kako su zahvaljujući njemu mnogi književni, ali i svjedočki "biseri" ugledali svjetlo dana, baš kao što je to i knjiga koju trenutno uređuje "Zabranjeno sjećanje" dominikanca koji je prošao 11 koncentracijskih logora i komunističkih kazamata.   

Inače, fr. Prcela se vrlo rano počeo baviti pisanjem. Prvi objavljeni rad bila mu je pjesma "Moja mama", a objavljen je u školskom časopisu. Reći će kako je to prva i posljednja pjesma koju je napisao. Kasnije će uslijediti ozbiljniji pisani radovi. Uz pisanu riječ povezan je dugi niz godina i putem različitih časopisa koje je utemeljivao, s kojima je surađivao i koje je uređivao. Trenutno živi i radi u Berlinu kao stalni član Instituta Marie-Dominique Chenu.

Obnašao je više službi u Crkvi. Najznamenitija je služba provincijala Hrvatske dominikanske provincije od 1999. do 2003. kad je bio najmlađi provincijal na svijetu. Tada je bio i predsjednik Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara. U to vrijeme pokreće dva iznimna projekta: međunarodni dominikanski "Studijski tjedan učenja" (Bol-Dubrovnik) zahvaljujući kojem Hrvatska postaje središtem međunarodnog susreta dominikanaca u formaciju te "Pepelnicu umjetnika", projekt pokrenut 2001. godine, a nadahnut pismom Ivana Pavla II. upućenog umjetnicima 1999. godine, ali i pozitivnim iskustvom suradnje teologa i umjetnika u Njemačkoj u sklopu sličnog kulturnog projekta. O uspjehu projekta svjedoči činjenica da se odvija već 10 godina na Pepelnicu u Zagrebu.

U svojim člancima i izlaganjima osobito se bavio tematikom praštanja, pomirenja, suživota, dijaloga, (kršćanskog) identiteta, uloge intelektualaca u formiranju društva, odgoja mladih itd.