U Splitu predstavljena knjiga fra Miroslava Modrića "Sveta Zemlja – Isusova domovina"

U srijedu, 30. Listopada u velikoj dvorani franjevačkog samostana u Splitu  održano je predstavljanje knjige Sveta Zemlja – Isusova domovina, studijskog vodiča autora fra Miroslava Modrića. Knjigu su predstavili prof. dr. sc. fra Ante Vučković, dr. sc. fra Domagoj Runje te prof. dr. sc. Josip Vrandečić. Knjiga je objavljena u izdanju nakladničke kuće Verbum, a u suradnji s Franjevačkom provincijom Presvetog Otkupitelja iz Splita.

Kako je na predstavljanju istaknuo provinicijal Provincije presvetog Otkupitelja fra Joško Kodžoman, u ovu je knjigu, s jedne strane, uloženo mnogo vremena i ljubavi prema svetim mjestima, koja čuvaju uspomene na najveće i za kršćane najsvetije trenutke ljudske povijesti. S druge strane, uočljiva je i autorova fasciniranost tekstovima Svetoga pisma, koji se neprestano referiraju na zemljopisni prostor u kojem su najvećim dijelom i nastali.

Veliki motiv u nastajanju ove knjige bila je i misao da se hrvatskoj čitalačkoj publici, na poseban način vjerničkom i hodočasničkom puku, ponudi dovoljno opsežan, informativan i stručan materijal, koji govori na produhovljen način o relevantnim mjestima i imenima svetopisamske povijesti. Imajući u vidu mali ili nedostatan broj djela koja na hrvatskom jeziku rasvjetljuju tamu kojom je prekrivena daleka biblijska prošlost, ovo djelo predstavlja značajan doprinos u teološkom i kulturnom sazrijevanju naše nacije.  "Ove knjige ne bi bilo da nije bilo ljudskog, vjerničkog i svećeničkog entuzijazma našeg fra Mira", zaključio je provincijal Kodžoman.

Tom prigodom u ime nakladnika Verbuma direktor Miro Radalj istaknuo je iznimnu ulogu fra Miroslava Modrića kao voditelja koji je ostavio neizbrisiv dojam na hodočasnike i njegovu ljubav prema Svetoj Zemlji kao i uloženi veliki trud u stvaranje ove njegove knjige.

Fra Ante Vučković, osobito govoreći iz perspektive hodočasnika istaknuo je ulogu voditelja, koju fra Miroslav Modrić i sam ima dugi niz godina, te je istaknuo kako ova knjiga predstavlja veliki doprinos hrvatskoj hodočasničkoj kulturi kao i kulturi putovanja.

Zahvaljujući svima koji su sudjelovali u nastajanju ove knjige fra Miroslav Modrić na osobit način je zahvalio hodočasnicima koji su na hodočašćima mnogo naučili od njega, ali i od kojih je on mnogo naučio.

O knjizi više možete čitati ovdje.