U Zagrebu predstavljena prva cjelovita biografija novoga pape "Jorge Mario Bergoglio – Papa Franjo" Andree Torniellija

U dvorani Nadbiskupijskog pastoralnog instituta u Zagrebu 5. travnja predstavljena je knjiga "Jorge Mario Bergoglio – Papa Franjo. Cjelovita biografija – život, ideje i poruke" autora Andree Torniellija, a knjigu je predstavio kardinal Josip Bozanić. O knjizi su uz kardinala Josipa Bozanića u ime izdavača Verbuma govorili direktor Miro Radalj te glavni urednik mr. sc. Petar Balta.

Knjiga u kojoj Tornielli navodi riječi, ideje te osobne uspomene samoga Pape – uključujući i one do pred sam izbor – otkriva misao i srce novoga Pape te ocrtava osobnost ovoga blagog i jednostavnog čovjeka. Verbumov glavni urednik mr. Petar Balta prigodom predstavljanja istaknuo je kako je hrvatski prijevod prvo inozemno izdanje nakon objave talijanskog originala, što je zahtijevalo prevođenje usporedo s pisanjem rukopisa.

Ističući zadovoljstvo objavom hrvatskog izdanja Papine biografije kardinal Josip Bozanić je rekao: "Kad listamo novine prije i za vrijeme konklava nailazimo na drugo predviđanje od onoga što je izašlo iz konklava. Vjerujem da je to, ljudski govoreći, bilo iznenađenje za sve. No, s druge strane mi koji smo vjernici vjerujemo u Božje iznenađenje, u Boga koji vodi, u Boga koji daruje. Kad smo doživjeli gledajući s lođe sv. Petra onu masu na Trgu 13. ožujka – narod je čekao. Ljudi su pokazali i nešto više od toga i to više nam govori ono što na stanovit način nosi papa Franjo kao poruku", rekao je kardinal Bozanić.

Istaknuo je kako je autor biografije Andrea Tornielli u knjizi ukazao na Papin naglasak na Božje milosrđe, što je došlo do izražaja i u Papinome grbu kao i na prvom Angelusu, ali i na Papin poticaj kardinalima da se ne prepuste pesimizmu, za što je kardinal Bozanić istaknuo da je potrebno naglašavati i u našem hrvatskom društvu, jer pesimizam paralizira čovjeka.

Predstavljajući knjigu, kardinal Josip Bozanić posebno se osvrnuo na poglavlje "Ispovijed 21. rujna", prisjećajući se zajedničkog ručka s papom Franjom nakon konklava 15. ožujka kada je papa Franjo govorio o sv. Mateju ističući kako ga taj svetac podsjeća na ispovijed života, zorno se prisjećajući ispovijedi za vrijeme koje je osjetio svećenički poziv. "Da nije bilo te ispovijedi, toga posebnog događaja, da nije bilo tog poziva koji je prethodio svemu drugome ne bismo ni mi danas imali papu Franju" rekao je kardinal Bozanić te dodao kako zbog toga smatra ovo poglavlje središnjim.

Prigodom predstavljanja kardinal Bozanić je istaknuo i to da ako gledamo unatrag ni jedan od prošlih papa nije bio isti a svaki je nešto novo donio i da možemo uistinu biti zahvalni Bogu za velike pape koje smo imali. "Crkva nije svrha samoj sebi, Crkva je za čovjeka i ona je pozvana ići tamo gdje je čovjek i to do krajnjih periferija i onih geografskih i egzistencijalnih", zaključio je kardinal.

Hrvatsko izdanje knjige najavljeno je samo dva dana nakon izbora Pape, a objavljeno je tri tjedna nakon toga, istaknuo je direktor nakladne kuće Verbum Miro Radalj te dodao kako ova knjiga otkriva brojne nove detalje i bližeći se kraju čitatelju sve jasnije oslikava lik novoga Pape.

Odgovarajući na mnoga pitanja o životu i promišljanjima novog Pape ova prva sveobuhvatna i cjelovita biografija donosi dojmljivu priču o poniznu pastiru, kardinalu koji se vozi autobusom, razgovara s običnim ljudima i živi jednostavno.

O knjizi možete čitati i ovdje, a možete je i prelistati.