"Don Camillo", čuvena saga Giovannina Guareschija u Verbumu

Nakladnička kuća Verbum svojim vjernim čitateljima da je iz tiska izašao jedan od najvećih književnih klasika 20. stoljeća, roman Don Camillo, prvi nastavak čuvene sage o istoimenom svećeniku.

Giovannino Guareschi jedan je od najvažnijih talijanskih književnika 20. stoljeća, a njegov humoristični ciklus romana i pripovijetki o don Camillu drugo je najprevođenije talijansko književno djelo u svijetu, odmah nakon Pinocchija.

Don Camillo prva je knjiga o katoličkom svećeniku don Camillu i ratobornom komunističkom načelniku Pepponeu, čija se radnja odvija neposredno nakon Drugoga svjetskog rata: između rivalstva i stalna inata, moralnih dvojbi i prijetnji nikad izvršenim ultimatumima, Guareschi s velikom domišljatošću slika sukobe između države i Crkve, političke strasti i jednostavan života imaginarnoga mjesta „između Pada i Apenina“.

U tom „Malom svijetu“ vječne sile hvataju se ukoštac s apsurdnom dramom svakodnevice, što dovodi do urnebesnih i počesto nadnaravnih zbivanja. Nije stoga rijetkost ni da Krist s križa župne crkve savjetuje don Camilla, razotkrivajući i podrivajući „političke“ planove i predrasude tvrdoglavoga svećenika te, s fascinantnim uvidima i blagim humorom, predlaže putove djelovanja u toj ljudskoj borbi prepunoj humora i ljudskosti.

Ove očaravajuće, mudre i neobično dirljive priče o životu u imaginarnom mjestu uvijek iznova privlače milijunsku publiku diljem svijeta, a sada su nakon dugo vremena dostupne i hrvatskim čitateljima u Verbumovu izdanju u novom prijevodu Jelene Butković opremljenom izvornim ilustracijama koje je naslikao sam Guareschi.


„Napisano s takvom toplinom i jednostavnošću, toliko zaokupljeno malim stvarima svakodnevnoga života uz tako bistar uvid u ljudska razmišljanja…“

London Evening News

„Vidjet ćete da je don Camillo ne samo divan i dopadljiv, i ponekad urnebesno smiješan, već i neobično dirljiv u svojoj jednostavnoj, ali čvrstoj vjeri.“

BBC Radio, Books by the Fire


Ovaj nezaobilazni klasik katoličke književnosti, možete naći u svim knjižarama Verbum i na web knjižari verbum.hr, a više o knjizi saznajte na linku ovdje