YOUCAT - prvi univerzalni katolički vjerski priručnik za mlade u prodaji!

Više eminentnih svjetskih izdavača, među kojima i hrvatska nakladna kuća Verbum,  objavilo je istodobno YOUCAT (Youth Catechism) - prvi katolički Katekizam za mlade vrijedeći za cijelu Crkvu. Ovaj jedinstveni vjerski priručnik pisan jezikom mladih, originalna je i privlačna sadržaja, s mnoštvom fotografija u boji i vrlo atraktivnim grafičkim elementima. Predgovor Katekizmu je napisao papa Benedikt XVI. žarko ga preporučivši svim mladim katolicima kao nužno sredstvo za upoznavanje vlastite vjere.

Sadržaj YOUCAT-a podijeljen je u četiri velike cjeline: "Što vjerujemo?" (o vjerskom nauku), "Kako slavimo kršćanska otajstva?" (o sakramentima), "Kako ćemo imati život u Kristu?" (o ćudorednom životu), "Kako trebamo moliti?" (o molitvi i duhovnosti).

Tekst YOUCAT-a uključuje pitanja i odgovore pisane na vrlo jasan i pristupačan način, zatim sažete definicije i razjašnjenja ključnih pojmova, navode iz Biblije te mnogobrojne nadahnjujuće citate svetaca, kršćanskih duhovnih velikana i raznih drugih autora. Ono što je posebice zanimljivo jest da su YOUCAT kreirali i osmislili sami "mladi za mlade", a rađen je pod nadzorom bečkoga nadbiskupa kardinala Christopha Schönborna, koji je bio i tajnik redakcije Katekizma Katoličke Crkve. Osim mladih, u proces nastanka uključeni su teolozi i katehetski stručnjaci.

YOUCAT sadrži 304 stranice u koloru, s posebnim fleksibilnim uvezom s reljefnim tiskom na korici. Odlikuje se izvornošću i suvremenošću već od same naslovnice koja je žarko žute boje s naslovom ispisanim bijelim slovima, dok se u pozadini ističe veliko slovo Y sastavljeno od brojnih malih križeva različitog izgleda. Takvim izgledom uvelike podsjeća na vatikansku zastavu, na papine boje, dok ujedno upućuje i na prostor interneta, tako bliskog mladima.

Hrvatsko izdanje YOUCAT-a javnosti će ga u Splitu 9. travnja predstaviti splitsko-makarski nadbiskup mons. dr. Marin Barišić, duhovnik mladih mr. sc. don Damir Stojić i glavni urednik Verbuma mr. sc. Petar Balta.

Susret izdavača sa Svetim Ocem Benediktom XVI. bit će 13. travnja u Vatikanu, a tom prigodom će biti održano i posebno predstavljanje svih svjetskih izdanja, kada će o ovoj jedinstvenoj knjizi među ostalima govoriti kardinal Christoph Schönborn, kardinal Stanislaw Rilko, predsjednik Papinskoga vijeća za laike, i nadbiskup mons. Rino Fisichella, predsjednik Papinskoga vijeća za novu evangelizaciju.

 

"Proučavajte Katekizam! To je želja mojega srca. Proučavajte Katekizam žarko i ustrajno! Proučavajte ga u tišini svoje sobe, čitajte ga udvoje, s prijateljima, oblikujte skupine za čitanje i umrežite se, podijelite ga s drugima na internetu. Morate u vjeru biti puno dublje ukorijenjeni nego generacija vaših roditelja."

Papa Benedikt XVI. u predgovoru YOUCAT-a, Katekizma za mlade