Peter Seewald – autor knjige "Svjetlo svijeta" – u travnju u Splitu

Peter Seewald, autor knjige razgovora s papom Benediktom XVI. "Svjetlo svijeta", u travnju će u organizaciji nakladne kuće Verbum boraviti u Splitu, a tom će prigodom sudjelovati u nekoliko događanja koji će se održati u sklopu manifestacije "Dani kršćanske kulture". Njegov boravak uključivat će između ostalog tribinu i susret s publikom pod nazivom "Benedikt XVI. i kršćanstvo danas" koja će se održati 18. travnja te predstavljanje nove knjige pape Benedikta XVI. "Isus iz Nazareta. Od ulaska u Jeruzalem do uskrsnuća" 19. travnja, gdje će biti jedan od predstavljača. Istoga dana nazočit će i svečanom zatvaranju na kojem će mu biti dodijeljena nagrada "Andrija Buvina" za izniman doprinos kršćanskoj kulturi.  

Ugledni njemački novinar i publicist Peter Seewald, rođen je 1954. u Bochumu, a odrastao je u Passau. Do 1994. godine bio je urednik i autor njemačkih novina Der Spiegel i Stern te časopisa Süddeutsche Zeitung. Od tada radi kao slobodni novinar te piše knjige.

Ovaj doajen vjerskoga novinarstva najpoznatiji je po svojim knjigama razgovora s kardinalom Josephom Ratzingerom koje je vodio u dva navrata i na temelju čega su nastale iznimno popularne knjige "Sol zemlje" (1996.) i "Bog i svijet" (2001.) koje su prevedene na više od 25 jezika. Osim toga, Seewald je i autor knjiga "Škola redovnika" te "Isus Krist. Biografija". Krajem prošle godine veliku međunarodnu pozornost izazvala je njegova knjiga razgovora s papom Benediktom XVI. "Svjetlo svijeta", u kojoj je po prvi put u povijesti Crkve objavljen jedan osobni razgovor s papom. Ta knjiga je postigla milijunsku nakladu na mnogim jezicima obarajući rekorde u čitanosti. Hrvatsko izdanje u nakladi Verbuma, tiskano u 10.000 primjeraka, bilo je nekoliko tjedana na vrhu top ljestvice najčitanijih knjiga u Hrvatskoj, a još uvijek je jedno od najčitanijih izdanja.

Zanimljiv je put koji je prošao Peter Seewald, od ministranta do marksista već do dobi od 18 godina. U mladosti je pisao za ljevicu, a u slobodno vrijeme distribuirao je komunističke pamflete. Do 1981. godine, kad se pridružuje novinama Der Spiegel te potom Sternu već je i sam mislio kako je vjera nešto što pripada prošlosti. Međutim, veliki obrat u njegovom životu dogodit će se devedesetih kad će mu biti povjeren novinarski zadatak da intervjuira kardinala Josepha Ratzingera. Susret s kardinalom Ratzingerom, koji se s vremenom pretvorio u prijateljstvo, promijenio je njegov pogled na vjeru, te se Seewald obratio na kršćanstvo.

Nedvojbeno je kako su Seewaldove knjige, koje su postale svjetske uspješnice, bitno utjecale na javno mnijenje daleko izvan granica kršćanstva. Zahvaljujući njegovom jednostavnom, ali temeljitom i otvorenom pristupu crkvenim temama, koji nije težio senzacionalizmu, ali koji nije ni zaobilazio teške teme i probleme, ne zaboravljajući pri tome isticati i pozitivne doprinose Crkve i vjere svijetu i društvu, ove su knjige čitali i vjernici i nevjernici. Njegovi članci i knjige, a ponajviše posljednja knjiga razgovora s papom Benediktom XVI. "Svjetlo svijeta", stoga su velik doprinos kršćanskoj kulturi te iznimno bitno sredstvo za bolje razumijevanje vremena u kojem živimo i ispravno shvaćanje uloge kršćanstava u njemu.

Cjelokupni program manifestacije "Dani kršćanske kulture" možete pogledati ovdje.