Ante Nadomir Tadić Šutra gostovao na Verbumovom "Susretu s autorom" 27. lipnja u Splitu

U Knjižari sv. Frane u Splitu 27. lipnja na Verbumovom "Susretu s autorom" gostovao je prof. Ante Nadomir Tadić Šutra, a programom je moderirala Zdravka Andrijašević.

Profesor Tadić Šutra rođen je u Otoku na Cetini 16. kolovoza 1963. godine. Diplomirao je na Sveučilištu u Zadru na Odjelu za informatologiju i komunikologiju, a potom je na istom Sveučilištu završio dodatno pedagoško-psihološko, didaktičko i metodičko obrazovanje. Umirovljeni je časnik Hrvatske vojske. Profesor je komunikoloških predmeta, izabran u nastavno zvanje predavača u području društvenih znanosti, polje informacijske i komunikacijske znanosti, grana komunikologije.

Godine 1979. napisao je svoju prvu objavljenu pjesmu "Nikolini za rođendan". Poeziju i prozu objavljivao je u dnevnom i tjednom tisku te periodici. Objavio je deset samostalnih te deset skupnih knjiga poezije. Više od 30 godina stvaralaštva te niz objavljenih knjiga bili su vrijedan povod da kninski pjesnik Ante Nadomir Tadić Šutra na Verbumovom "Susretu s autorom" progovori o svom književnom putu. Cijelo njegovo književno stvaralaštvo prožeto je domoljubljem, ljubavlju prema Bogu i obitelji. Posebnost i vrijednost stihova pjesama Tadića Šutre je u samom jeziku koji u sebi nastoji pomiriti bogatstvo narječja i arhaičnost starog hrvatskog izričaja sa suvremenim izrazom. Iz njegovih stihova izviru ljubav i molitva, ali odzvanja i poziv na zajedništvo i sjećanje na sve koji su za nas i našu budućnost nesebično darovali svoje živote. Na "Susretu s autorom" pjesnik je sve prisutne proveo kroz cijelu povijest Lijepe naše i to stihovima koji odišu s ljubavlju prema Domovini i prema ženi, odnosno majci. Tadić Šutra je obogatio "Susret " ne samo svojim stihovima, već i nizom zanimljivih priča iz svog života.

Na "Susretu" je bilo riječi i o mjuziklu "Kralj Zvonimir" koji je prof. Tadić Šutra napisao 2008. godine. Mjuzikl je povodom 932. obljetnice krunidbe kralja Zvonimira održan i u Domu kulture u Solinu. Riječ je o prvom kninskom mjuziklu čiji je inicijator Nada Hržić, koja ujedno potpisuje i scenografiju, glazbu je napisao Davor Jašek, a za tehnički dio zaslužan je Tvrtko Kaić – kaže Šutra. Potporu mjuziklu pružilo je i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa kroz projekt edukacije djece i odraslih o hrvatskoj kulturnoj i povijesnoj baštini. Svoju premijeru mjuzikl je doživio 4. listopada u Kninu. Kako je Šutra naveo, posebna pozornost u predstavi posvećena je starom hrvatskom jeziku, iako je autor napravio kombinaciju starog i standardnog jezika da bi bio prihvatljiviji publici, posebno djeci kojoj je predstava prvotno i namijenjena.

Ante Nadomir Tadić Šutra je do "Hrvatice" (Knin, 2007.) objavio deset samostalnih i pet skupnih knjiga poezije: "Antonija sanja avione" (Split, 1992.), "Mogao bih te noćas voljeti" (Split, 1993.), "Ne daj se Cetino" (Trilj, 1994.), "Zazvonite zvona sa svih zvonika" (Knin, 1997.), "Molitva na kamenome pragu" (Knin, 1999.), "Lipa moja vilo" (Knin, 2012.), "Luč Hrvata" (Knin, 2014.), "Ponosna Hrvatska" (skupna: Časnički klub 242, (Zagreb, 1999.), "Kninski pisci svome gradu" (skupna: Knin, 2000.), "More vedrine" (skupna: Naklada Bošković, Split, 2004.), "Rađaj, Jelena" (Zagreb, 2004.), "Dunav u hrvatskom pjesništvu od srednjovjekovlja do danas" (skupna: K. Krešimir, Zagreb, 2005.) te "Svjedoci vremena" (skupna: Knin, 2005.), a nekoliko njegovih pjesama je i uglazbljeno.

Prof. Ante Nadomir Tadić Šutra za svoj znanstveni i kulturni rad dobio je nagrade: Grada Knina, Općine Kijevo, Općine Otok Dalmatinski, Grb Županije Šibensko-kninske te Zlatno pero Veleučilišta "Marko Marulić" u Kninu. Predsjednik je Kulturnog vijeća grada Knina, a član je Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne i Društva hrvatskih skladatelja.