Knjiga "Crkveni oci" pape Benedikta XVI. predstavljena u Osijeku

U dvorani konkatedralne župe sv. Petra i Pavla u Osijeku 10. lipnja predstavljena je knjiga pape Benedikta XVI. "Crkveni oci. Od Klementa Rimskoga do Augustina" u sklopu programa Tjedna kršćanske kulture, a knjigu su predstavili doc. dr. Drago Tukara, profesor đakovačkog KBF-a te prof. dr. Ivan Bodrožić s Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, dok je programom moderirala Miriam Goll iz Udruge katoličkih intelektualaca koji su program i organizirali.

Knjiga kateheza pape Benedikta XVI., koju je objavila nakladna kuća Verbum, donosi kateheze o crkvenim ocima od Klementa Rimskoga do Augustina. Odgovarajući na pitanje tko su crkveni oci, Tukara je kazao da se tako naziva crkvene pisce prvih stoljeća nakon Isusa Krista, koji su se istakli svetošću života, pravovjernošću na području teologije, a zbog njihovih zasluga Crkva ih je proglasila svetima i prihvatila ih kao autoritet na području kršćanskog života. "Crkva u njima gleda uzore, vidi stabilnost i riznicu iz koje će izvući ono najbolje za naviještanje Evanđelja Isusa Krista" zaključio je dr. Tukara.

Pojašnjavajući kako knjiga sadrži kateheze pape Benedikta XVI. posvećene najvažnijim crkvenim piscima prvih četiriju kršćanskih stoljeća, Bodrožić je istaknuo da su knjigom obuhvaćeni autori, pisci na grčkom, latinskom i sirijskom jeziku te su uz crkvene oce i tzv. crkveni pisci Origen, Tertulijan i Euzebije Cezarejski koji se ne mogu nazvati ocima, dok je među ocima sv. Augustin najzastupljeniji s čak pet Papinih kateheza od kojih je posljednja izrečena 2008. tijekom opće audijencije.

Zaključujući predstavljanje dr. Bodrožić je istaknuo: "Kršćanstvo je događaj Boga čovjeku, dar čovjeku. Ova knjiga može i treba biti dobro štivo nama koji želimo kršćansku kulturu. U predstojećoj Godini vjere može biti pomagalo svakome od nas da hranimo svoju vjeru i iskonskim štivom koje je podario Benedikt XVI."

O knjizi možete čitati i ovdje, a možete je prelistati.