Predstavljen novi svezak u biblioteci Crkveni oci - Justinove "Apologije"

U prostorijama nakladne kuće Verbum u četvrtak, 9. kolovoza na konferenciji za medije predstavljene su Justinove "Apologije". Knjigu je predstavio glavni urednik nakladne kuće Verbum mr. sc. Petar Balta.    

Kršćanska literatura prošlih vremena, napose ona iz prvoga razdoblja kršćanstva, neiscrpna je riznica duhovnoga bogatstva i poticaja. Ovaj niz otačkih spisa nudi suvremenim duhovnim tražiteljima mogućnost da otkriju to autentično duhovno blago neprolazne vrijednosti. U vremenu nesigurnosti i poljuljanih vrijednosti spisi iz ove biblioteke predstavljaju čvrst temelj i siguran izvor.

Peti svezak biblioteke Crkveni oci donosi "Apologije", uradak Justina,  poznatog filozofa i mučenika, jednog od najznačajnijih kršćanskih autora 2. stoljeća i najtipičnijega predstavnika kršćanske apologetske literature. Svojim apologijama branio je kršćansku vjeru od nepravednih poganskih napada, ukazujući ujedno na njezinu neupitnu vrijednost koja, dok čovjeku nudi božansku spoznaju, ne obezvrjeđuje nikakvu autentičnu ljudsku vrijednost. "Prva Apologija", nastala oko 153. godine, upravljena je caru Antoninu Piju, njegovim sinovima, senatu i narodu rimskomu. "Druga apologija"nastala je nekoliko godina kasnije, vjerojatno između 155. i 160.

Povod Justinovim apologijama učestale su smrtne osude kršćana koji su bili kažnjavani najokrutnijom kaznom samo zato što su bili kršćani, premda na savjesti nisu imali nikakvo zlodjelo protivno carskim zakonima. Bilo da se tiče krivice kršćana, bilo da se tiče njihova nauka, Justin sve podlaže kritici zdravoga razuma, vjerujući da je razum kadar otkriti istinu te procijeniti što je dobro i pravedno. Na isto poziva i naslovljenike spisa da bez pristranosti i u duhu prave pobožnosti, kao ljubitelji istine i čuvari pravednosti, prosude na temelju zdrava razuma sve iznesene argumente.

  Tekst apologija otkriva i dušu autora, učena čovjeka i filozofa, gorljiva tražitelja istine i borca za ljudska prava. Justin je na koncu i sam vlastitom mučeničkom smrću posvjedočio svoje stavove iznesene u ovim spisima.

U biblioteci Crkveni oci dosada je objavljen Justinov "Razgovor s Trifunom" koji uz "Apologije" čini jedine preostale sačuvane spise iz bogatog književnog opusa ovog najvažnijeg kršćanskog apologeta. Snagom misli Justinove "Apologije" obogatit će i nadahnuti suvremenog čitatelja.