Predstavljena knjiga "Digitalni minimalizam"

Nakladnička kuća Verbum u četvrtak 24. studenoga na konferenciji za medije predstavila je knjigu Digitalni minimalizam. Na konferenciji su sudjelovali dr. sc. Miro Radalj, direktor nakladničke kuće Verbum i Mislav Vušković, koordinator projekata nakladničke kuće Verbum.

Nakladnička kuća Verbum nedavno je objavila svjetski bestseler Digitalni minimalizam svjetski priznatog autora i uglednog profesora računarskih znanosti Cala Newporta, koji progovara o tome kako se nositi sa sve većom digitalnom preopterećenošću koja nas sve zahvaća, a koja negativno utječe na naš nutarnji mir i produktivnost.

Newport u knjizi polazi od činjenice da ovisimo o digitalnom svijetu i društvenim mrežama ne zato što smo glupi ili plitki, već zato što nas na neki način povezuju s drugima i izvor su nam informacija. Stoga nije realno da potpuno uklonimo te tehnologije, ali također više nisu dovoljni ni zdravorazumski savjeti poput: utišajte zvuk, isključite obavijesti, ne koristite se internetom nakon 22 sata itd. Da bismo povratili nadzor nad svojim životima, potrebno je nešto puno dublje, potreban nam je cjelovit i promišljen pristup u odlučivanju o tome kojim ćemo se digitalnim alatima koristiti, u koje svrhe i pod kojim uvjetima.

„Minimalizam“ je umijeće prepoznavanja onoga što je stvarno potrebno, a Digitalni minimalizam primjenjuje ovu ideju na upotrebu tehnologije. Newport obrazlaže filozofiju korištenja tehnologije na način da ona posluži ostvarenju naših ciljeva, umjesto da dopustimo da manipulira nama te pokazuje kako od tehnologije iskoristiti ono najbolje da bismo živjeli smislen i sretan život.

U knjizi se nalaze praktični savjeti kako istinski uživati u ugodnome društvu, dobroj knjizi i opuštanju bez straha da će se nešto propustiti u digitalnome svijetu. Čitatelj će tako uz strategije i metode iz ove knjige naučiti kako imati pristup važnim informacijama, a istovremeno naći vremena za aktivnosti koje daju smisao i zadovoljstvo stvarnom životu.

Oslanjajući se na mnoštvo različitih primjera iz stvarnoga života, Newport pokazuje kako preispitati svoj odnos prema tehnologiji, ponovno otkriti užitke stvarnoga svijeta i izgraditi život pun unutarnjega mira i sreće.

Ova dugo očekivana uspješnica u prijevodu Anđelka Bošnjaka dostupna je u svim knjižarama Verbum kao i putem web knjižare Verbum.hr. Više o njoj možete saznati na linku ovdje.