Predstavljena knjiga "Za život svijeta"

Nakladnička kuća Verbum u četvrtak 18. travnja na konferenciji za medije predstavila je knjigu Za život svijeta. Na konferenciji su sudjelovali mr.sc. Petar Balta, glavni urednik nakladničke kuće Verbum i Mislav Vušković, koordinator projekata nakladničke kuće Verbum.

Nakladnička kuća Verbum upravo je objavila djelo Za život svijeta, temeljno djelo legendarnog svećenika i jednog od najvažnijih pravoslavnih mislilaca 20. stoljeća, Alexandera Schmemanna. Riječ je o knjizi koju mnogi smatraju jednom od najvažnijih kršćanskih knjiga prošlog stoljeća. 
Zašto je kršćanska vjera sve manje zanimljiva svijetu? Zašto smo kršćanstvo pretvorili u samo jednu od religija? Zašto ovozemaljski život vidimo samo kao vježbanje i ispit za zagrobni život?

U jednoj od najznačajnijih knjiga o kršćanstvu, čvrsto utemeljenoj na Svetom pismu i otačkoj tradiciji Crkve, čuveni teolog o. Alexander Schmemann otkriva bît kršćanske vjere i sakramentalni pogled na stvarnost. Obznanjujući ukidanje suprotstavljenosti duhovnoga i materijalnoga, svetoga i profanoga, vjerskoga i svjetovnoga, pokazuje nam put radosna povratka životu i uči nas promatrati stvoreni svijet kao objavu Božje ljubavi, svetosti, moći i slave.
Krist, koji je ujedno Bog i čovjek, razorio je zid između čovjeka i Boga. Stoga kršćanstvo nije nova religija nego novi život u Bogu, a svijet ispunjen Kristom postaje sakrament njegove prisutnosti i dar prepun smisla i ljepote.

Schmemann kaže: „Kršćanin je netko tko, kamo god pogleda, u svemu nalazi Krista i raduje se u njemu. Ta radost preobražava sve njegove ljudske planove i programe, sve odluke i postupke, a svako njegovo poslanje postaje sakrament povratka svijeta Kristu, koji je život svijeta.“

Spoznajemo tako da je vječnost, da je novi život već tu, da je srušena podjela na sveto i profano te da je svaki dan, svaki sat i svaki komadić kruha duboka čarolija. Ova knjiga ima moć otkrivanja ljepote kao takve, moć preobrazbe našega života i našega svijeta.

Ovu legendarnu knjigu kršćanske teologije, djelo Za život svijeta Alexandera Schmemanna, u prijevodu Emine Kovačević, možete naći u svim knjižarama Verbum i na web knjižari verbum.hr.
Više o knjizi možete saznati na linku ovdje