Predstavljena knjiga "Kako uspjeti u smrti" genijalnog i provoativnog Fabricea Hadjadja

Nakladnička kuća Verbum je u četvrtak 26. studenoga putem videokonferencije za medije predstavila knjigu Kako uspjeti u smrti. Antimetoda za življenje, poznatog francuskog filozofa i intelektualca Fabricea Hadjadja. Na videokonferenciji sudjelovali su prof. dr. sc. fra Ante Vučković, dr. sc. Miro Radalj, direktor nakladničke kuće Verbum i mr. sc. Petar Balta, glavni urednik nakladničke kuće Verbum.

Na početku videokonferencije direktor nakladničke kuće Verbum Miro Radalj pozdravio je sve pratitelje te se osvrnuo na život, izvanredan stil i djelo Fabricea Hadjadja. Neka od Hadjadjovih djela objavio je Verbum, a riječ je o naslovima Uskrsnuće. Upute za uporabu, zatim Kako danas govoriti o Bogu. Antipriručnik za evangelizaciju te najnoviji Kako uspjeti u smrti. Antimetoda za življenje.

Petar Balta, glavni urednik Verbuma u svom obraćanju spomenuo je kako Fabrice Hadjadj knjigom Kako uspjeti u smrti želi kazati da „biti uspješan u životu može biti jedino onaj tko je uspješan u smrti i koji svoj život živi tako da je smislen na način da ga smrt ne može poništiti“, zaključivši da ova knjiga može biti svima poticajna te osvijetliti čitavu životnu perspektivu.

„Ako bi me netko pitao da mu preporučim jednu knjigu za ovu godinu bila bi to ova knjiga, meni najdraža koju sam pročitao ove godine“, ovim riječima fra Ante Vučković započeo je svoje izlaganje o knjizi. Naveo je kako „ova knjiga nudi antimetodu u smislu jednog paradoksalnog izričaja koji stavlja ironični ton na početku knjige – kada čovjek uspije u životu, postigne sve što hoće, na koncu umre i uspjeh je ništa – tako oni koji se pošto-poto trude da uspiju u životu, oni umiru. Oni koji prepuste smrt u svoj život, otkriju život ne samo ovdje nego i dalje“. Zaključio je da se iz ove perspektive možemo suočiti s problematikom smrti, možemo uspjeti svoj život postaviti tako da smrt ne bude gubitak života, nego da bude punina života, a upravo o tome je riječ u knjizi Kako uspjeti u smrti.

Knjiga Kako uspjeti u smrti jedno je od najpoznatijih djela Fabricea Hadjadja, a dobitnik je i prestižne nagrade Grand Prix catholique de littérature za kršćansku knjigu godine. O tome što ga je potaknulo da piše o sretnom životu iz perspektive smrti u knjizi je sam napisao:
„Potraga za srećom potraga je za dobrom smrću. Sva moralna spoznaja svodi se na pitanje: 'Što moram činiti kako bih bio sretan?' Sva moralna spoznaja vraća nas dakle tomu pitanju koje se sadržajno nalazi unutar prethodnoga: 'Što mi je činiti kako bih dobro umro? Koja mi smrt mora biti najdraža i kakav život zbog toga moram voditi?'“ „Naivno vjerujem kako se od ljudi ne traži dovoljno. Naivno vjerujem da ispod sveprisutne zlobe drijemaju junaci i sveci. Mnogi se grčevito drže za bezvrijedne stvari, a bili bi spremni dati život za nešto veće. Mnogi se bacaju kroz prozor, a pronašli bi put do vrata kada bi ih netko pozvao da budu spaljeni, razapeti naglavce, raščerečeni iz ljubavi prema Bogu i ljudima. I u najslabašnijemu poštanskom službeniku, kada bismo malo zagrebli ispod površine, pronašli bismo najodvažnijega Don Quijotea. Ponudimo li najmrzovoljnijoj blagajnici trunku nježnosti i dubine, ona će se prisjetiti da je nekoć htjela biti misionarka i da bi se još uvijek cijelim bićem htjela predati nekoj velikoj strasti! Nije li to njihov najgorljiviji djetinji san? Na kraju našega života sudit će nam dijete koje smo bili i pitati nas: 'Što si učinio s mojim nadanjima?' I glas najstrašnijega suca neće biti ništa u usporedbi s glasom toga djeteta.“

Knjiga Kako uspjeti u smrti. Antimetoda za življenje dostupna je u svim knjižarama Verbum kao i putem web knjižare Verbum.hr, a o njoj možete saznati više na linku ovdje.

Cjelovitu videokonferenciju možete pogledati na linku ovdje.