Top ljestvica najčitanijih Verbumovih izdanja u mjesecu kolovozu

Na vrhu Verbumove top ljestvice mjeseca kolovoza nalazi se bestseler, molitvenik Izbavi nas od zla. U njemu se nalaze molitve koje je otac Gabriele Amorth, najpoznatiji egzorcist našeg doba, sam probrao i sastavio. Ovaj mali Amorthov molitvenik za obranu od zloga i od svakoga oblika zla sadrži provjerene molitve iz Svetoga pisma i tradicije Crkve, molitve za oslobođenje od zloduha i utjecaja zlih sila, za nutarnje ozdravljenje, molitve za ozdravljenje od tjelesnih bolesti i patnja, za blagoslov ili oslobođenje kuća, radnih mjesta i polja, molitve protiv uroka, za mir srca te odabrane litanije i zazive.

Drugo mjesto zauzima knjiga Brini se manje, moli se više. Riječ je o knjizi koja sadrži 180 kratkih i poticajnih meditativno molitvenih tekstova za žene za život bez tjeskobe prikladnih za sve životne situacije i poteškoće. Bilo da si zabrinuta zbog posla, obiteljskih i međuljudskih odnosa, financija, događanja u svijetu ili nečega drugog, ove će ti meditacije pomoći u otklanjanju tjeskobnih misli, učeći te pritom življenju u slobodi svemogućega Boga.

Treće mjesto donosi knjigu Riječi nade, sa 150 meditacija utjehe i ohrabrenja svetog Padra Pija, jednog od najpopularnijih svetaca modernoga doba. Ova jedinstvena knjiga meditacija omogućava da vam Padre Pio bude duhovni savjetnik i prijatelj koji vas tješi i ohrabruje. Riječi nade donose probrane i nadahnjujuće duhovne tekstove toga omiljenog sveca i mističara, raspoređene u 150 jednostavnih i kratkih meditacija koje ne zahtijevaju mnogo vremena, a donose veliku utjehu.

Na četvrtom mjestu top ljestvice je knjiga Ispovijesti vatikanskoga egzorcista. Riječ je o zapisima legendarnoga svećenika i egzorcista o. Gabrielea Amortha koji je kao službeni egzorcist Papine rimske biskupije mnoge ljude oslobodio dugogodišnjega demonskog utjecaja. U ovim ispovijestima otac Amorth vodi nas u tajnoviti svijet dajući potresnu viziju svojih svakodnevnih borba s đavlom, ali i mnogobrojne savjete za pobjedu nad Zlim. Služeći se konkretnim primjerima, otkriva kako razlikovati psihička oboljenja od opsjednuća, kako prepoznati znakove đavolske prisutnosti i koje metode demon koristi za svoja zloćudna djelovanja. Daje i odgovore na mnoga druga pitanja koja zanimaju sve vjernike.

Knjiga Izbaci to iz glave autorice Jennie Allen ovaj je put zauzela peto mjesto top ljestvice. Autorica ističe da se najveća bitka svakoga od nas odvija u našim glavama. Uvijek iznova nađemo se zatočeni u vrtlogu toksičnih misli koje nam uzrokuju nesigurnost, ogorčenost i stres. Jennie Allen – koja je i sama iskusila taj vrtlog – stupa u rat s negativnim mislima i, povezujući biblijske istine sa znanošću o mozgu i psihološkim spoznajama, u knjizi Izbaci to iz glave objašnjava kako ono što vjerujemo utječe na ono što mislimo o sebi; kako prepoznati i prekinuti zarobljujuće obrasce negativnoga razmišljanja; kako preuzeti kontrolu nad svojim životnim okolnostima; kako istovremeno zadržati prostor za samoću i zajedništvo i zašto je to važno; kako neuroznanost tumači da naše misli mogu promijeniti naš život, kako u sebi otkriti snagu i sposobnost da se suprotstavimo toksičnim mislima i da ih pobijedimo.

Šesto mjesto top ljestvice zauzela je knjiga Don Dolindo – Isuse, misli ti! autorskog dvojca Luciana Regola i Grazie Ruotolo. Grazia Ruotolo, nećakinja i posljednja živuća rođakinja jednoga od najvećih mistika našega vremena, don Dolinda Ruotola (1882.–1970.), odlučila je ovom knjigom sa svima podijeliti golemu životnu i duhovnu ostavštinu svoga strica. Njezina sjećanja, prikupljena svjedočanstva i anegdote, vode čitatelja na nesvakidašnje putovanje koje će omogućiti da upozna don Dolinda, kojega je Padre Pio nazvao velikim svecem i apostolom iz Napulja. Ovo jedinstveno djelo, osim što daje cjelovit uvid u don Dolindov život i u njegovu duhovnost, otkriva i mnoga njegova čuda i proroštva, kao ono kada je 13 godina unaprijed prorekao izbor Ivana Pavla II.

Sedmo mjesto Verbumove top ljestvice za mjesec srpanj pripada knjizi Radosni u ljubavi autorice Bénédicte Lucereau. Ova jedinstvena knjiga meditacija sadrži 120 biblijskih liturgijskih tekstova koje je odabrala stručnjakinja za bračno savjetovanje i popratila ih meditacijama posebno prilagođenima za život u paru. Svaka od tih nadahnjujućih meditacija završava konkretnim koracima za napredak u vezi ili pak prijedlozima odluka koje će pospješiti svaki brak.

Osmo mjesto pripalo je knjizi Korintska kradljivica svjetski poznate spisateljice Tesse Afshar. Ovaj hit roman nastavak je niza uspješnica ove autorice čije je romane nakladnička kuća Verbum već objavljivala: Žetva zlata, Žetva rubina, Biser u pijesku itd. U svom novom književnom ostvarenju, autorica nam donosi Korint prvoga stoljeća, grad prepun živahne trgovine i neodoljive privlačnosti. Grad je istovremeno prepun i opasnosti i iskvarenosti – a to je idealna pozornica za Arijadninu najveću pustolovinu. Nakon što je godinama s majkom i djedom, koji su je ugnjetavali, živjela u Ateni, Arijadna bježi u očev dom u Korintu, da bi ondje otkrila opasnu tajnu koja mu je uništila brak: iako je Grk iz ugledne obitelji, Galen je zloglasni kradljivac koji pokvarenim građanima otima nepošteno stečeno bogatstvo. U očajničkoj želji da ga zaštiti, Arijadna opasnosti izlaže vlastiti ugled, slobodu i ljubav prema muškarcu kako bi postala očevom pomoćnicom. Međutim, kada se sprijatelje s kršćaninom po imenu Pavao, uviđaju da njegova radikalna poruka, koja dovodi u pitanje sve što su s toliko truda nastojali izgraditi, ipak nudi nešto čemu se nijedno od njih nije usudilo ni nadati.

Deveto mjesto pripalo je novitetu Život nakon života cijenjenoga francuskog autora dr. Patricka Theilliera, koje za temu ima iskustva tik do smrti. Dr. Theillier u ovoj knjizi prikupio je provjerena iskustva tik do smrti (ITS), odnosno svjedočanstva brojnih ljudi koji su, prema vlastitim riječima, već krenuli u zagrobni život i vratili se u ovozemni. Postoje li razlike između nadnaravnoga i paranormalnoga? Što nas čeka nakon ovoga života? Postoje li raj i pakao? Jesu li iskustva tik do smrti psihološke izmišljotine ili konkretni znakovi budućega života? Je li život jači od smrti? Kako je s one strane života? Samo su neka od pitanja na koja odgovore daje ova intrigantna knjiga.

Na posljednjem, desetom, mjestu Verbumove top ljestvice nalazi se višestruko nagrađivani bestseler Granice, autorskog dvojca Henryja Clouda i Johna Townsenda. Granice su međe našega osobnog posjeda koje nas definiraju i ukazuju na to gdje mi završavamo, a počinje netko drugi. One su nevidljive linije koje utječu na sva područja našega bića – u fizičkomu, emocionalnom i duhovnom smislu. Na temelju psihologije i kršćanskoga svjetonazora autori raskrinkavaju najraširenije mitove i grizodušje koje osjećamo kada s punim pravom pokušavamo postati autonomni: osjećaj da smo sebični, da nismo poslušni, da će nas drugi povrijediti zbog naših granica ili da ćemo druge povrijediti – sve su to lažne poruke krivo izgrađene savjesti. Dr. Henry Cloud i dr. John Townsend u ovoj knjizi donose deset zakona o granicama koji će vam pomoći unijeti novu radost i zdrave granice u svoje odnose. Otkrijte kako vam zdrave granice mogu pružiti slobodu da djelujete kao samostalan, velikodušan i sretan pojedinac — kao cjelovita i ispunjena osoba.

Sve spomenute knjige dostupne su u knjižarama Verbum i na web knjižari verbum.hr. Više o knjigama možete saznati na linku ovdje.