Najčitaniji Verbumovi naslovi u travnju

Na Verbumovoj top ljestvici najtraženijih knjiga za mjesec travanj 2024. godine nalaze se omiljeni naslovi koji već mjesecima ne silaze s top ljestvice, ali i Verbumovi hit noviteti. Na top ljestvici možete naći knjige kao što su uspješnice Padra Pija, Donne Maltese i Tesse Afshar, meditacije fra Zvjezdana Linića, uz autorske projekte nakladničke kuće Verbum kao što je Molitveni dnevnik za žene i roman popularnog književnika Jana Dobraczyńskog.

Na prvom mjestu Verbumove top ljestvice najprodavanijih knjiga u ožujku nalazi se roman Nikodemova pisma popularnoga poljskog književnika Jana Dobraczyńskog. Nikodem je ugledan farizej, besprijekorna nauka i života bez ljage. Usto je i jedan od najbogatijih ljudi u Izraelu. Ipak, u vlastitoj se nutrini bori sa sumnjama i strahovima, posebice pati zbog bolesti voljene kćerke kojoj ni jedan liječnik ne može pomoći. Čuvši za tajanstvenoga proroka koji čini velika čudesa i ozdravlja bolesnike, Nikodem polazi na put, tobože da u ime sinedrija ispita nauk novoga proroka, a zapravo sa samo jednom nakanom: spasiti voljenu Rutu. O svojem pothvatu u tančine piše bivšem učitelju Justu, vjerno mu prenoseći sve što je od drugih čuo o tom Isusu iz Nazareta, ali i sve što je na svoje oči o njemu istražio, čuo i vidio…
Ovaj dirljivi roman jedan je od najzanimljivijih književnih tekstova o Kristovu životu i dubok prikaz duhovnoga puta svakoga čovjeka. U Nikodemovu traženju, sumnjama i strahovima prepoznat ćemo i svoje vlastite. Zajedno s njim otkrit ćemo Isusa bliska svim ljudima, puna dobrote i ljubavi. Osjetit ćemo na sebi Isusov prijateljski pogled i čuti njegove blage riječi: „Daj mi svoje brige!“

Drugo mjesto zauzima knjiga Brini se manje, moli se više. Riječ je o knjizi koja sadrži 180 kratkih i poticajnih meditativno molitvenih tekstova za žene za život bez tjeskobe prikladnih za sve životne situacije i poteškoće. Bilo da si zabrinuta zbog posla, obiteljskih i međuljudskih odnosa, financija, događanja u svijetu ili nečega drugog, ove će ti meditacije pomoći u otklanjanju tjeskobnih misli, učeći te pritom življenju u slobodi svemogućega Boga.

Na trećem mjestu nalazi se knjiga Benedikta XVI. Bog je uvijek nov. Ova knjiga antologija je duhovnih promišljanja pape Benedikta XVI. o ključnim temama kršćanske vjere i života. U njoj su probrani najljepši odlomci iz raznih homilija, kateheza i govora blagopokojnog pape Benedikta XVI., objedinjeni u skladan mozaik tema koje sačinjavaju život svakog čovjeka – promišljanja o obitelji, o ljubavi, o istini, o slobodi i radosti, nadi, molitvi… I u ovoj svojevrsnoj sintezi svoje misli Ratzinger se pokazuje kao učitelj istinske vjere i duhovnosti, koji se obraća Božjem narodu njemu razumljivim jezikom, a njegove poticajne misli su poput iskri koje zahvaćaju srce i um čitatelja, otvarajući ga za Boga koji je uvijek nov.

Četvrto mjesto donosi knjigu Riječi nade, sa 150 meditacija utjehe i ohrabrenja svetog Padra Pija, jednog od najpopularnijih svetaca modernoga doba. Ova jedinstvena knjiga meditacija omogućava da vam Padre Pio bude duhovni savjetnik i prijatelj koji vas tješi i ohrabruje. Riječi nade donose probrane i nadahnjujuće duhovne tekstove toga omiljenog sveca i mističara, raspoređene u 150 jednostavnih i kratkih meditacija koje ne zahtijevaju mnogo vremena, a donose veliku utjehu.

Peto mjesto zauzeo je novi roman Tesse Afshar, Kći Rima. Kada se kći istaknutoga rimskog vojskovođe upozna sa židovskim useljenikom koji je ostao bez nasljedstva, ni ona ni on ne mogu ni sanjati da ih je Bog nakanio pretvoriti u najutjecajniji par prve Crkve. Jednako tako, ne mogu očekivati ni prave planine problema koje će prijetiti time da ih pokopaju. Njihovo udvaranje nehotice će se naći u sjeni ubojstva i izdaje, a Priscila i Akvila malo-pomalo gradit će zajednicu vjernika, dok će im se život sve više komplicirati zahvaljujući čupavu psu, zagonetnu bjeguncu, kao i bezobzirnu neprijatelju koji očajnički traži ljubav. No kad ih iz doma protjera hiroviti car, morat će se udružiti s neobičnim učiteljem po imenu Pavao te se boriti za to da se izdaja pretvori u iskupljenje.

Šesto mjesto Verbumove top ljestvice zauzela je zbirka poticajnih meditacija i molitava predanja fra Zvjezdana Linića, knjiga Dragocjen si u Božjim očima. Najljepše meditacije i molitve fra Zvjezdana Linića, među kojima su i one dosada neobjavljene, sabrane su u ovoj jedinstvenoj knjizi koju je priredio poznati književnik Stjepan Lice – fra Zvjezdanov prijatelj i jedan od najboljih svjedoka njegova predanog svjedočenja Božje ljubavi i blizine. Ponirući u ove meditacije, doživjet ćete da je Bogu stalo do vas, da vas on ljubi i onda kada biste htjeli pobjeći od njegove ljubavi i da vas prihvaća kao svoju predragocjenu djecu. Ovo iskustvo Božje ljubavi oslobodit će vas lažnih slika o Bogu i pomoći vam da otvorite svoje srce Onome koji vas jedini može ispuniti i za kojim cijeloga života čeznete. Fra Zvjezdanovi poticaji donijet će vam ohrabrenje i utjehu te postati svakidašnji podsjetnik na radost koju Bog daruje svima koji mu povjeravaju svoj život.

Sedmo mjesto pripalo je knjizi Geek u raju o životu Carla Acutisa. Ova jedinstvena knjiga više je od biografije toga sveca tinejdžera, koji je sa samo 15 godina preminuo od leukemije; ona je istinski vodič koji nas može taknuti i poučiti jer opisuje život koji se ne razlikuje puno od našega. Stoga Carlo današnjim mladima može poslužiti kao herojski uzor - tinejdžer koji je programirao i uživao u filmovima i stripovima, a živio je kao autentični i iskreni Kristov učenik. Na stranicama knjige otkrit ćete kako je kao dječak prihvatio vjeru, kako je nadvladao poroke koji su ga mučili i razvio ljudske i kršćanske vrline. Upoznat ćete kako je živio kršćanstvo u svojoj mladenačkoj svakodnevici, kako se suočavao s osjećajima tuge; kako je živio prijateljstva i odnos s roditeljima te kako je prihvatio vlastitu bolest i smrt. 

Postoji li Bog? Je li Isus izmišljeni lik? Kako se postaje kršćaninom? Jesu li Biblijske priče izmišljene? Kako je Marija zatrudnjela? Kako ćemo izgledati nakon uskrsnuća? Kako izgleda raj? U knjizi Istraga o Bogu koja je zauzela osmo mjesto Verbumove top ljestvice, upoznaj Tomu i Sofiju, dva znatiželjna prijatelja koja provode neobičnu istragu – istragu o Bogu. U ovoj knjizi punoj zabavnih i poučnih ilustracija pronaći ćeš mnoštvo zanimljivih pitanja o Bogu i vjeri – čak 52 pitanja! – koja je ovaj dvojac temeljito istražio ostavljajući za tebe na svakoj stranici mnogo tragova, dokaza i otkrića o svemu što te zanima o vjeri. Na kraju knjige nalazi se također prostor za bilješke, zaključke, molitve, za pitanja - prostor za tvoju istragu o Bogu! 

Deveto mjesto najprodavanijih naslova za travanj pripalo je autorskom projektu Verbumovoga uredničkog tima, Molitvenom dnevniku za žene, dostupnom u dvije boje, ružičastoj i plavoj. Zakoračite u svaki novi tjedan s ohrabrenjem i poticajem Božje riječi. Uronite u dubine svojega srca. Neka vam u tome pomognu snažni poticaji omiljenih duhovnih autora kao što su Jacques Philippe, Fabio Rosini, Victor Sion i dr. Otkrijte darove Božje ljubavi i milosti kojima vas obasiplje te uđite u novi tjedan zahvalna srca. Obnovite ili donesite nove odluke po kojima ćete iz dana u dan surađivati s Božjom milošću. Životni izazovi i teret svakodnevnoga života često zarobljavaju naše misli i srce te nam oduzimaju mogućnost da u sebi i oko sebe prepoznamo priliku za radost, sreću i zahvalnost. Izlazak iz toga vrtloga tjeskobe, stresa i nesigurnosti možemo ostvariti jedino po susretu s Bogom u nutrini svojega srca. Kada naš život postane molitva, a molitva postane naš život, prestajemo biti sami i ulazimo u trajnu Božju prisutnost. Sve što činimo postaje prožeto Njegovom milošću koja nas preobražava i nosi.

Na desetom mjestu nalazi se knjiga za djecu Putovanje malenoga hodočasnika. Brojne se generacije čitatelja već stoljećima nadahnjuju na mudroj, pronicavoj alegoriji kršćanskoga života poznatoj pod nazivom Hodočasnikovo putovanje (The Pilgrim’s Progress), koju je C. S. Lewis nazvao knjigom koja je zadivila svijet. Uočivši potrebu za jednostavnijom verzijom ovoga bezvremenog klasika Johna Bunyana, književnica Helen Taylor vjerno je prilagodila Hodočasnikovo putovanje za mlade čitatelje – u nadi da će tu riznicu mudrosti približiti dječjim srcima i umovima. Ovaj bestseler dječje literature sada po prvi put objavljujemo na hrvatskom jeziku, i to u svježem i maštovitu izdanju u kojem vrhunski majstor-ilustrator Joe Sutphin prikazuje likove Bunyanove priče kao privlačna šumska stvorenja, smjestivši radnju u prirodu, na livade, planine i uz jezera.

Sve spomenute knjige dostupne su u knjižarama Verbum i na web knjižari verbum.hr. Više o knjigama možete saznati na linku ovdje.