Otkrivamo kako odabrati prikladne darove za pričest i krizmu

U vremenu slavlja prve pričesti i krizme mnogi se suočavaju s pitanjem kako odabrati dar koji ima simboličnu i praktičnu vrijednost. Stoga smo izdvojili neke lijepe i korisne darove koji će istovremeno biti trajna uspomena na svečani dan primanja svetih sakramenta.

Za prvopričesnike

Mnogi za prvu pričest žele darovati vrijednu knjigu, a najpoznatija knjiga za prvopričesnike je ona pape Franje Sveta Pričest. Susret s Isusom – istinska radost. U ovoj jedinstvenoj knjizi popraćenoj lijepim ilustracijama papa Franjo jednostavnim i prvopričesnicima razumljivim riječima progovara o temeljnim vjerskim stvarnostima: Bogu stvoritelju, susretu s Isusom u svetoj pričesti, snazi sakramenata, svetoj ispovijedi kao susretu s Isusom koji nas ljubi, Crkvi koja je poput dobre mame. Na koncu Papa upućuje i važne poruke za život, pune ohrabrenja. Knjiga sadrži i poseban prostor za posvetu, fotografije, uspomene i potpise uzvanika. Ovo je doista najljepši i najprikladniji dar za prvopričesnike!

Čest je poklon prvopričesnicima i Ilustrirana Biblija za mlade koja sadrži odabrane biblijske tekstove, popraćene bogatim i privlačnim ilustracijama koje pomažu lakšem razumijevanju biblijskog teksta. Knjiga je dostupna u dvije verzije: u bijelom ilustriranom tvrdom uvezu i klasičnom tvrdom uvezu u crvenoj boji.

Posebni knjižni poklon-paket Prva sveta pričest sadrži u lijepom i svečanom darovnom pakiranju dvije gore opisane knjige: Sveta Pričest. Susret s Isusom – istinska radost i Ilustrirana Biblija za mlade. Djeca će primanjem tog paketa za prvu pričest dobiti lijepu uspomenu, ali istodobno i dvije doista vrijedne knjige koje će ih uputiti u bogatstvo sakramenta euharistije te im potaknuti zanimanje za Sveto pismo.

Prvopričesnicima će svakako biti zanimljiv i Youcat za djecu – katolički katekizam za djecu i roditelje – koji obrađuje svu katoličku vjeru kako je izložena u Katekizmu Katoličke Crkve u obliku pitanja i odgovora, na djeci prikladan i od Crkve odobren način. Osim pitanja i odgovora, u knjizi se nalaze i odlomci s pojašnjenjima koji služe boljemu razumijevanju. Na kraju knjige nalazi se popis pojmova i tema kao pomoć za lakše nalaženje konkretnih sadržaja. Iz istog Youcat niza valja izdvojiti i album uspomena Youcat – Moja prva sveta pričest koji će nezaboravne trenutke prve svete pričesti sačuvati zauvijek, a možete ga nabaviti zasebno ili u kompletu Youcat – Prva sveta pričest – koji u posebno dizajniranoj kutiji sadrži album uspomena Youcat – Moja prva sveta pričest i Youcat za djecu – katolički katekizam za djecu i roditelje.

Za prvopričesnike su vrlo prikladne i Biblija za hrabre dječake i Biblija za hrabre djevojčice – prekrasno ilustrirane, nadahnjujuće i poticajne knjige. Sara, Rebeka, Rahela, Mirjam, Ruta, Noemi, Estera, Elizabeta, Marta i Marija i mnoge druge iznimne biblijske žene oživljene su tako u knjizi Biblija za hrabre djevojčice, dok su iznimni biblijski muškarci kao što su Noa, Abraham, Izak, Jakov, Josip, Mojsije, Jošua, Samson, David, Ilija, Ivan Krstitelj, Petar, Pavao i mnogi drugi oživljeni u knjizi Biblija za hrabre dječake.

Prvopričesnike će sigurno razveseliti i knjiga Istraga o Bogu u kojoj dvoje znatiželjnih prijatelja Sofija i Toma provode neobičnu istragu – istragu o Bogu. Preko zabavnih i poučnih ilustracija, prikladnih djeci, autorica ogovara na čak 52 zanimljiva pitanja o Bogu i vjeri koja je ovaj dvojac temeljito istražio ostavljajući na svakoj stranici mnogo tragova, dokaza i otkrića o svemu što svakoga od nas može zanimati o vjeri, a posebno prvopričesnike koji tek kreću na zreliji put vjere. Na kraju knjige nalazi se prostor gdje svaki prvopričesnik može započeti svoju privatnu istragu o Bogu te zapisati zaključke, molitve, pitanja.

Za krizmanike

Kao prikladan dar za krizmanike ističe se posebna knjiga pape Franje baš za tu namjenu: Sveta potvrda. Poticajne misli za krizmanike. U ovoj lijepo opremljenoj knjizi obogaćenoj privlačnim fotografijama papa Franjo se neposrednim i povjerljivim riječima obraća izravno mladima progovarajući o sakramentu svete potvrde i darovima Duha Svetoga. U knjizi je predviđen i prostor za pisanje posvete i čestitke krizmaniku, kao i mjesto za fotografiju zbog čega je vrlo prikladan i vrijedan dan krizmanicima.

Krizmanicima će biti zanimljiv i jedinstveni vjerski priručnik pisan jezikom mladih YOUCAT – Katekizam Katoličke Crkve za mlade (Youth Catechism). Riječ je o prvom katoličkom katekizmu za mlade koji vrijedi za cijelu Crkvu i u sebi sadrži sve ono što je mladima potrebno znati o katoličkoj vjeri. Originalna i privlačna sadržaja, s mnoštvom fotografija u boji i vrlo atraktivnim grafičkim elementima, bit će drag dar krizmanicima.

Novo inovativno biblijsko izdanje Youcat – Biblija za mlade odmah je po objavljivanju postalo jedno od najčešćih i najdražih darova za krizmanike, budući da ima trajnu vrijednost, a stilom i pristupom namijenjeno je suvremenoj generaciji 21. stoljeća. Youcat – Biblija za mlade prva je Biblija s predgovorom pape Franje. Vrlo privlačnog i modernog izgleda, sadrži bogat izbor tekstova iz Biblije, tj. Staroga i Novoga zavjeta, zatim uvode u svaku od biblijskih knjiga, tekstove koji objašnjavaju mnoge biblijske pojmove i događanja, te obogaćujuće citate svetaca, papa, duhovnih velikana itd.

Prikladan dar povodom sakramenta svete krizme svakako je i vrlo popularna Velika Biblija u stripu. Sergio Cariello, Marvelov i DC crtač koji se proslavio stripovima Batmana i Supermana, pune tri godine posvetio je Velikoj Bibliji u stripu stvorivši tako svoje najznačajnije djelo. S više od 200 biblijskih pripovijesti koje donosi kronološkim slijedom, ova vizualna odiseja donosi uzbudljiv, napet, intrigantan i vjerodostojan prikaz povijesti spasenja, od Knjige Postanka do Knjige Otkrivenja. Gotovo 750 stranica punoga kolorita sadrže tisuće sjajnih ilustracija.

Krizmanicima će biti privlačna i knjiga-intervju pape Franje Bog je mlad u kojoj on jednostavnim riječima progovara o mnogim temama koje zanimaju mlade.

Krizmanike će sigurno obradovati i velika knjiga pitanja i odgovora Don Damir odgovara omiljenog studentskog kapelana don Damira Stojića, u kojoj on donosi odgovore na 303 pitanja o životu i vjeri.

Osim knjiga, kao darovi prikladni za prvopričesnike mogu se izdvojiti i različite kvalitetne krunice od srebra i Swarovski kristala, slike, estetski srebreni reljefi s prikazom vjerskih simbola, narukvice s vjerskom simbolikom, križevi itd., a širu ponudu možete pogledati ovdje.

Gdje pronaći i kako nabaviti prikladne knjige i darove
Gore predstavljene knjige kao i ostali darovi prikladne za sakramente dostupni su u ponudi u knjižarama Verbum i preko internetske knjižare verbum.hr.