Preporučujemo 5 knjiga za čitanje tijekom korizme

Pokorničko vrijeme korizme koje nas poziva na molitvu, pokoru i djela milosrđa, istovremeno je i prigoda za duhovni rast. Stoga smo izdvojili 5 knjiga koje vam mogu pomoći u tome i koje će biti vaši dobri pratitelji tijekom ove korizme.

 

Jedi posti slavi
Knjiga „Jedi, posti, slavi“ otkriva zašto suvremena znanost i drevna kršćanska tradicija preporučuju post kao sredstvo za duhovno i tjelesno zdravlje, a sadrži i 40-dnevni program posta koji će se izvrsno uklopiti u pokorničko doba korizme.
Autor bestselera New York Timesa Jay W. Richards, spajajući najnovije spoznaje te bogatu vjersku tradiciju, iznova otkriva sve blagodati ove stoljetne duhovne prakse. Pri tome koristi uvide i iz raznih vrsta prehrane: paleo, ketogene, prehrane s niskim udjelom ugljikohidrata i sl., koje je združio s najsuvremenijim znanstvenim istraživanjima da predloži i detaljno obrazloži 40-dnevni program posta, koji se može primijeniti u bilo koje doba godine, a posebice je prikladan za korizmu.
Uvodeći u drevnu praksu posta, ali i u istinski smisao gozbi i slavlja, knjiga „Jedi, posti, slavi“ otkrit će sve blagodati posta, kako onima koji ga redovito prakticiraju, tako i onima koji nikada nisu postili, pokazujući kako je ta praksa dobra i zdrava za sve, u duhovnom, ali i u psihičkom i fizičkom smislu.
Više o knjizi saznajte na linku ovdje.

 

Tunika
Roman „Tunika“ popularnoga autora Lloyda C. Douglasa, jedan je od najvećih književnih bestselera 20. stoljeća, prodan u više od šest milijuna primjeraka, po kojem je snimljen i epski spektakl iz zlatnoga doba Hollywooda, nagrađen s dva Oscara.
Ova veličanstvena saga pisana sjajnim literarnim stilom vjerno dočarava rimsku kulturu i običaje, život prvih kršćana, kao i svakodnevicu carskoga dvora i običnoga puka, a mnogi je uspoređuju s romanima Quo vadis i Ben Hur.
Glavni lik romana je Marcel, rimski plemić i vojnik koji je razapeo Isusa i kockom dobio njegovu krvavu čudotvornu tuniku. U korizmenom vremenu Tunika se nameće kao vrlo prikladno štivo za poniranje u život i otajstvo Isusa iz Nazareta i pripravu za spomen njegove muke, smrti i uskrsnuća.
Krenuvši zajedno s Marcelom u potragu za istinom o Isusu iz Nazareta, čitatelj će uvidjeti da Tunika nije samo uzbudljiv književni klasik nego i dirljiva, vječno aktualna parabola o ljudskom traganju za vjerom, istinom i životnim smislom.
Više o knjizi saznajte na linku ovdje.

 

Razgovarati s Bogom - svezak II.
Knjiga „Razgovarati s Bogom“ svakodnevnim meditacijama prati čitatelja kroz Korizmu, od Pepelnice do Velike subote. Usredotočujući se na otajstvo Kristova otkupljenja, ova razmatanja dan za danom uspostavljaju živu sponu presudnih evanđeoskih događaja sa svakodnevnim životom.
Francisco Fernandez-Carvajal ovom knjigom dao je izvanrednu potporu osobnoj molitvi: zbirku razmatranja koja imaju ishodište u dnevnom misnom čitanju, tj. u biblijskim tekstovima Staroga i Novoga zavjeta, a obiluju navodima iz kršćanske predaje, prije svega iz djela crkvenih otaca, te navodima duhovnih klasika i poznatih suvremenih duhovnih pisaca.
Više o knjizi saznajte na linku ovdje.

 

Misli iz pustinje
Charles de Foucauld svetac je kršćanske dobrote i blagosti te čovjek kontemplacije i klanjanja. Ove korizme može vas duhovno obogatiti pravi biser kršćanske duhovnosti „Misli iz pustinje“, koji donosi odabrane misli iz njegove duhovne ostavštine s temom ljubavi, ljepote, milosrđa, praštanja, radosti, poniznosti, rada, pustinje, molitve, ali i o tome što njemu znači živjeti Nazaret i biti brat svima i svakomu.
Ljubav je središte duhovnosti Charlesa de Foucaulda, koji o tome piše: „Imamo samo jedno srce: srce kojim ljubimo Boga ono je isto srce kojim ljubimo ljude. Ako se naše srce zagrije, zapali, omekša u praksi ljubavi prema bližnjemu, samim time postaje toplije i nježnije u ljubavi prema Bogu. Naše srce ne može gorjeti za Boga i biti ledeno za ljude niti može gorjeti za ljude i biti ledeno za Boga. Dakle, što više naše srce gori iz ljubavi prema ljudima, to sposobnije postaje ljubiti Boga.“
Prepuna snažnih duhovnih poticaja, „Misli iz pustinje“ jedna je od onih knjiga na koje će se čitatelj uvijek rado vraćati kao na čisti izvor kršćanske duhovnosti.
Više o knjizi saznajte na linku ovdje.

 

Nada grješnika
Poznati duhovni pisac Victor Sion u svojoj novoj knjizi „Nada grješnika“ nudi poticaj i pomoć na putu kršćanskoga i ljudskoga ostvarenja.
Kroz pokorničko vrijeme korizme postajemo snažnije svjesni vlastitih slabosti i grijeha kao i trajne potrebe za oproštenjem
Ova nas knjiga otvara otajstvu Božje ljubavi i praštanja te postupno uči kako doći do čista srca i do djetinjega počivanja na Očevu srcu punu milosrđa, ljubavi i praštanja. Autor potiče da se usudimo biti voljeni od Oca bezuvjetnom Božjom ljubavlju koja unaprijed prašta i tako nas čuva od grijeha i zla.
Više o knjizi saznajte na linku ovdje.