Top ljestvica najtraženijih Verbumovih naslova u svibnju

Na Verbumovoj top ljestvici najtraženijih knjiga za mjesec svibanj 2024. godine nalaze se omiljeni naslovi koji već mjesecima ne silaze s top ljestvice, ali i Verbumovi hit noviteti. Na top ljestvici možete naći knjige kao što su uspješnice Padra Pija, Donne Maltese i drugih, uz autorske projekte nakladničke kuće Verbum kao što je Molitveni dnevnik za žene i roman Nikodemova pisma popularnog književnika Jana Dobraczyńskog.

Prvo mjesto zauzima knjiga Brini se manje, moli se više. Riječ je o knjizi koja sadrži 180 kratkih i poticajnih meditativno molitvenih tekstova za žene za život bez tjeskobe prikladnih za sve životne situacije i poteškoće. Bilo da si zabrinuta zbog posla, obiteljskih i međuljudskih odnosa, financija, događanja u svijetu ili nečega drugog, ove će ti meditacije pomoći u otklanjanju tjeskobnih misli, učeći te pritom življenju u slobodi svemogućega Boga.

Postoji li Bog? Je li Isus izmišljeni lik? Kako se postaje kršćaninom? Jesu li Biblijske priče izmišljene? Kako je Marija zatrudnjela? Kako ćemo izgledati nakon uskrsnuća? Kako izgleda raj? U knjizi Istraga o Bogu koja je zauzela drugo mjesto Verbumove top ljestvice, upoznaj Tomu i Sofiju, dva znatiželjna prijatelja koja provode neobičnu istragu – istragu o Bogu. U ovoj knjizi punoj zabavnih i poučnih ilustracija pronaći ćeš mnoštvo zanimljivih pitanja o Bogu i vjeri – čak 52 pitanja! – koja je ovaj dvojac temeljito istražio ostavljajući za tebe na svakoj stranici mnogo tragova, dokaza i otkrića o svemu što te zanima o vjeri. Na kraju knjige nalazi se također prostor za bilješke, zaključke, molitve, za pitanja - prostor za tvoju istragu o Bogu! 

Na trećem mjestu nalazi se knjiga za djecu Putovanje malenoga hodočasnika. Brojne se generacije čitatelja već stoljećima nadahnjuju na mudroj, pronicavoj alegoriji kršćanskoga života poznatoj pod nazivom Hodočasnikovo putovanje (The Pilgrim’s Progress), koju je C. S. Lewis nazvao knjigom koja je zadivila svijet. Uočivši potrebu za jednostavnijom verzijom ovoga bezvremenog klasika Johna Bunyana, književnica Helen Taylor vjerno je prilagodila Hodočasnikovo putovanje za mlade čitatelje – u nadi da će tu riznicu mudrosti približiti dječjim srcima i umovima. Ovaj bestseler dječje literature sada po prvi put objavljujemo na hrvatskom jeziku, i to u svježem i maštovitu izdanju u kojem vrhunski majstor-ilustrator Joe Sutphin prikazuje likove Bunyanove priče kao privlačna šumska stvorenja, smjestivši radnju u prirodu, na livade, planine i uz jezera.

Na četvrtom mjestu Verbumove top ljestvice najprodavanijih knjiga nalazi se roman Nikodemova pisma popularnoga poljskog književnika Jana Dobraczyńskog. Nikodem je ugledan farizej, besprijekorna nauka i života bez ljage. Usto je i jedan od najbogatijih ljudi u Izraelu. Ipak, u vlastitoj se nutrini bori sa sumnjama i strahovima, posebice pati zbog bolesti voljene kćerke kojoj ni jedan liječnik ne može pomoći. Čuvši za tajanstvenoga proroka koji čini velika čudesa i ozdravlja bolesnike, Nikodem polazi na put, tobože da u ime sinedrija ispita nauk novoga proroka, a zapravo sa samo jednom nakanom: spasiti voljenu Rutu. O svojem pothvatu u tančine piše bivšem učitelju Justu, vjerno mu prenoseći sve što je od drugih čuo o tom Isusu iz Nazareta, ali i sve što je na svoje oči o njemu istražio, čuo i vidio…
Ovaj dirljivi roman jedan je od najzanimljivijih književnih tekstova o Kristovu životu i dubok prikaz duhovnoga puta svakoga čovjeka. U Nikodemovu traženju, sumnjama i strahovima prepoznat ćemo i svoje vlastite. Zajedno s njim otkrit ćemo Isusa bliska svim ljudima, puna dobrote i ljubavi. Osjetit ćemo na sebi Isusov prijateljski pogled i čuti njegove blage riječi: „Daj mi svoje brige!“

Peto mjesto donosi knjigu Riječi nade, sa 150 meditacija utjehe i ohrabrenja svetog Padra Pija, jednog od najpopularnijih svetaca modernoga doba. Ova jedinstvena knjiga meditacija omogućava da vam Padre Pio bude duhovni savjetnik i prijatelj koji vas tješi i ohrabruje. Riječi nade donose probrane i nadahnjujuće duhovne tekstove toga omiljenog sveca i mističara, raspoređene u 150 jednostavnih i kratkih meditacija koje ne zahtijevaju mnogo vremena, a donose veliku utjehu.

Šesto mjesto najprodavanijih naslova  pripalo je autorskom projektu Verbumovoga uredničkog tima, Molitvenom dnevniku za žene, dostupnom u dvije boje, ružičastoj i plavoj. Zakoračite u svaki novi tjedan s ohrabrenjem i poticajem Božje riječi. Uronite u dubine svojega srca. Neka vam u tome pomognu snažni poticaji omiljenih duhovnih autora kao što su Jacques Philippe, Fabio Rosini, Victor Sion i dr. Otkrijte darove Božje ljubavi i milosti kojima vas obasiplje te uđite u novi tjedan zahvalna srca. Obnovite ili donesite nove odluke po kojima ćete iz dana u dan surađivati s Božjom milošću. Životni izazovi i teret svakodnevnoga života često zarobljavaju naše misli i srce te nam oduzimaju mogućnost da u sebi i oko sebe prepoznamo priliku za radost, sreću i zahvalnost. Izlazak iz toga vrtloga tjeskobe, stresa i nesigurnosti možemo ostvariti jedino po susretu s Bogom u nutrini svojega srca. Kada naš život postane molitva, a molitva postane naš život, prestajemo biti sami i ulazimo u trajnu Božju prisutnost. Sve što činimo postaje prožeto Njegovom milošću koja nas preobražava i nosi.

Knjiga Tajna moga sina zauzela je sedmo mjesto. Riječ je o knjizi majke blaženog Carla Acutisa koja progovara o tom velikom blaženiku trećeg tisućljeća iz najintimnije perspektive. Kako je biti majka sveca? Kakav je Carlo zapravo bio i kako je bilo živjeti u istome domu s njim? Kako živjeti sa spoznajom da vam voljeno dijete umire? Kako se nositi s ovom nezamislivom mukom? Majka bl. Carla Acutisa prvi put otkriva intimne, privatne trenutke iz života svoga sina, uključujući i izvatke iz njegovih dnevnika te njegove posljednje dane. Carlo je uvijek živio okrenut Bogu, rekao je da je ‘obraćenje proces oduzimanja: manje mene kako bih ostavio mjesta Bogu’. Poput svjetionika u tamnoj noći, probio se i osvijetlio tamu. Vječnost je bila njegov cilj, a ne konačnost. Isus je bio središte njegova života. 

Osmo mjesto zauzeo je Verbumov novitet Ja jesam: 40 razloga za povjerenje u Boga. U ovoj hit knjizi koja nosi podnaslov Biblijske priče o Božjim imenima, tumačenja i molitve, autorica Diane Stortz pokazuje kako je Bog Stvoritelj, Tješitelj, Liječnik, Prijatelj, Branitelj… Božja imena govore nam tko je on, kakav je i što čini za svakoga od nas. Ova jedinstvena knjiga za djecu u ključnim biblijskim pričama – od Knjige Postanka do Otkrivenja, od djela stvaranja do djela spasenja i drugoga Isusova dolaska – tumači 40 Božjih imena i osobina koje nalazimo u Svetome pismu, među njima i Ja jesam, Emanuel, Učitelj, Pastir… Knjiga će ujedno izvrsno poslužiti za razgovor s djecom o vjeri, za učenje molitve i poticanje djetetova osobnog odnosa s Bogom. Na njezinim stranicama zajedno ćete čitati i učiti o tome kako veliki Stvoritelj neba i zemlje štiti i čuva svakoga od nas. Djeca će tako upoznati Božju ljubav i dobrotu te mu se prepustiti s punim povjerenjem.

Na devetom mjestu Verbumove top ljestvice nalazi se knjiga Neopisivo autora Louieja Giglia koja poziva da otkrijete sva čuda svijeta i Njihova stvoritelja. Neopisivo prikazuje veličanstvenost svega stvorenog znanstvenim otkrićima, fotografijama i originalnim ilustracijama, a sve to je prikazano kroz 100 zadivljujućih priča, koje potiču udivljenje prema Božjoj kreativnosti uz dubinski pogled na: svemir, galaktike, planete i zvijezde, Zemlju, geologiju, oceane i vrijeme, životinje: od kolibrića do dinosaura, naše umove, tijela i maštu. Uz očaravajuće istine o svijetu i čovjeku koje očituju Božji genijalni um, a ispričane su na djeci prilagođen način, svaka od stotinu zanimljivih priča sadrži završnu molitvu i posebno istaknuti odlomak "Zadivljujuće" s fascinantnim znanstvenim činjenicama.

Na desetom mjestu nalazi se knjiga Benedikta XVI. Bog je uvijek nov. Ova knjiga antologija je duhovnih promišljanja pape Benedikta XVI. o ključnim temama kršćanske vjere i života. U njoj su probrani najljepši odlomci iz raznih homilija, kateheza i govora blagopokojnog pape Benedikta XVI., objedinjeni u skladan mozaik tema koje sačinjavaju život svakog čovjeka – promišljanja o obitelji, o ljubavi, o istini, o slobodi i radosti, nadi, molitvi… I u ovoj svojevrsnoj sintezi svoje misli Ratzinger se pokazuje kao učitelj istinske vjere i duhovnosti, koji se obraća Božjem narodu njemu razumljivim jezikom, a njegove poticajne misli su poput iskri koje zahvaćaju srce i um čitatelja, otvarajući ga za Boga koji je uvijek nov.

Sve spomenute knjige dostupne su u knjižarama Verbum i na web knjižari verbum.hr. Više o knjigama možete saznati na linku ovdje.