Nova knjiga "Biljne terapije i recepti" sestre Ljubice Kovač na vrhu Verbumove top ljestvice

Na vrhu lipanjske top ljestvice u knjižarama Verbum našla se nova knjiga Biljne terapije i recepti sestre Ljubice Kovač. Osim ovog noviteta, top ljestvica vam donosi i druge zanimljive knjige među kojima ćete sigurno naći nešto za sebe i svoju obitelj.

Na vrhu top ljestvice ovaj put našla se knjiga Biljne terapije i recepti časne sestre Ljubice Kovač iz Posušja. Sestra Ljubica Bernardica Kovač već se desetljećima nesebično posvećuje brizi za bližnje svakodnevno primajući brojne ljude s različitim zdravstvenim tegobama i učinkovito im pomažući prirodnim ljekovitim pripravcima. Njezino bogato znanje i iskustvo, kojim je pomogla mnogim ljudima, sabrano je u ovoj jedinstvenoj knjizi koja donosi blago prokušanih znanja o ljekovitom bilju kao daru iz Božje ruke. Bogatstvom sadržaja kao i vrhunskim grafičkim oblikovanjem i opremom, otisnuta u cijelosti u koloru na velikome formatu u tvrdome uvezu, ova jedinstvena knjiga bit će dragocjeni zdravstveni priručnik u svakome domu.

Na drugom mjestu smjestila se najnovija knjiga pape Franje naziva Želim ti dobar život. Ova knjiga pruža poticaje koji će ohrabriti i ojačati svakog čovjeka. U ovim izazovnim vremenima u kojima se svi nose sa sumnjama i poteškoćama, Papina knjiga pruža siguran oslonac i jasan putokaz u izazovima života, naglašavajući uvijek vrijednost i dostojanstvo, nas i naših bližnjih. „Važan si. Jedinstven si. Čudesan si!“, poruka je pape Franje za svakoga od nas. Čak i kada nas obuzmu brige ili umor, potrebno se sjetiti da smo doista dragocjeni i da u sebi nosimo svjetlo koje nam je povjereno. To je najveći dar koji nam nitko ne može oduzeti. Zato trebamo sanjati i dopustiti da nas iznenadi Božja ljubav. To je dobar život, a to je i najveća i najljepša želja koju možemo poželjeti jedni drugima.

Knjiga Izbaci to iz glave autorice Jennie Allen ovaj je put zauzela treće mjesto top ljestvice. Autorica ističe da se najveća bitka svakoga od nas odvija u našim glavama. Uvijek iznova nađemo se zatočeni u vrtlogu toksičnih misli koje nam uzrokuju nesigurnost, ogorčenost i stres. Jennie Allen – koja je i sama iskusila taj vrtlog – stupa u rat s negativnim mislima i, povezujući biblijske istine sa znanošću o mozgu i psihološkim spoznajama, u knjizi Izbaci to iz glave objašnjava kako ono što vjerujemo utječe na ono što mislimo o sebi; kako prepoznati i prekinuti zarobljujuće obrasce negativnoga razmišljanja; kako preuzeti kontrolu nad svojim životnim okolnostima; kako istovremeno zadržati prostor za samoću i zajedništvo i zašto je to važno; kako neuroznanost tumači da naše misli mogu promijeniti naš život, kako u sebi otkriti snagu i sposobnost da se suprotstavimo toksičnim mislima i da ih pobijedimo.

Na četvrtom mjestu lipanjske top ljestvice našao se Jordan B. Peterson s knjigom Mape značenja. Riječ je o još jednom novitetu – temeljnom djelu Jordana Petersona u kojem je na sustavan i originalan način postavio teorijske temelje za ideje koje su mu donijele svjetsku slavu. Kako to da su ljudi različitih kultura i epoha stvarali posve slične mitove i priče? Što nam to govori o ljudskom umu, moralnosti, naravi i strukturi samoga svijeta? Knjiga Mape značenja istražuje i uvjerljivo argumentira poveznice između onoga što nam moderna neuropsihologija govori o ljudskom mozgu i onoga što nam od pamtivijeka poručuju drevni rituali, mitovi i religijske priče. Petersonova ambiciozna interdisciplinarna odiseja vodi tako čitatelja kroz bogatstvo arhaične i moderne misli, spajajući neuropsihologiju, kognitivnu znanost, književnost i jungovske pristupe mitologiji i narativu.

Peto mjesto zauzeo je ponovno Jordan B. Peterson s knjigom Izvan reda. Peterson u ovom odvažnom nastavku uspješnice 12 pravila za život donosi još dvanaest životno važnih načela koja će nam pomoći izdržati iscrpljujući teret što neizbježno prati svaku našu želju da svijet dovedemo u red. U vremenu kada se čovjekova volja sve više nameće u svakom području života – od društvenih struktura do naših emocionalnih stanja – Peterson upozorava na opasnost koja leži u pretjeranoj sigurnosti. Previše kaosa vodi u nestabilnost i tjeskobu, ali previše reda može nas skameniti i učiniti nas pokornima i podloženima. Knjiga Izvan reda poziva nas da uspostavimo ravnotežu između kaosa i reda, ta dva temeljna načela stvarnosti, te nas vodi uskim i tijesnim putem koji ih razdvaja.

Lipanjsku top ljestvicu i dalje nastavljamo s Jordanom Petersonom, budući da se na šestom mjestu nalazi njegova proslavljena knjiga 12 pravila za život. Pišući s puno humora, Peterson nam donosi zanimljivu i edukativnu knjigu punu iznenađujućih zaokreta – uči nas zašto ne smijemo prigovarati dječacima i djevojčicama dok se skejtaju po ogradama, zašto one koji olako kritiziraju čeka teška sudbina te zašto uvijek trebamo pogladiti mačku kada je sretnemo na cesti. Zašto trebamo vlastitu kuću dovesti u red prije nego što počnemo kritizirati druge? Zašto se trebamo uspoređivati s time tko smo mi bili jučer, a ne s onim što je netko drugi danas? Jordan Peterson široko razlaže svoju temeljitu argumentaciju govoreći o disciplini, slobodi, pustolovini i odgovornosti – iz mudrosnih tradicija svih kultura probrao je ono najvažnije i sažeo u dvanaest praktičnih i dubokih pravila o tome kako živjeti smislenijim životom.

Sedmo mjesto zauzela je Velika knjiga devetnica. Ova jedinstvena knjiga sadrži najveću i najpotpuniju zbirku devetnica na hrvatskome jeziku, s više od 130 omiljenih katoličkih devetnica. Verbumov urednički tim po prvi je put na jednome mjestu sabrao duhovno blago pučke pobožnosti: najpoznatije katoličke devetnice koje se mole diljem svijeta kao i sve omiljene devetnice u hrvatskome narodu: one Presvetomu Trojstvu – Bogu Ocu, Isusu i Duhu Svetomu, Blaženoj Djevici Mariji, arkanđelima, anđelima i svecima, hrvatskim svecima i blaženicima te devetnice za duše u čistilištu. Uz ovu jedinstvenu zbirku devetnica nahranit ćete svoju dušu i iznijeti Gospodinu svoje brige, vapaje, strahove i želje kao i svoju zahvalu i štovanje.

Na osmom mjestu našao se zanimljivi novitet naziva Jordan Peterson, Bog i kršćanstvo. Riječ je o knjizi autora Christophera Kaczora i Matthewa R. Petruseka koji donose prvu sustavnu analizu, iz kršćanskoga kuta, Petersonova biblijskoga serijala na YouTubeu i njegove iznimno uspješne knjige 12 pravila za život, s epilogom u kojem se propituje i njezin nastavak, Izvan reda. Autori uvode čitatelja u dubinu Petersonove misli o Svetom pismu, patnji i smislu, istražujući dodirne točke s kršćanstvom i načine na koje vjera upotpunjuje Petersonovu misao, čineći ovu knjigu nezamjenjivom za sve koji žele bolje razumjeti fenomen Jordana Petersona, kao i za sve koji ozbiljno razmišljaju o tome što doista značiti vjerovati.

Na devetom mjestu smjestio se pravi biser kršćanske duhovnosti - Misli iz pustinje autora Charlesa de Foucaulda. Misli iz pustinje objavljene su prigodom proglašenja svetim njihovog autora koje se dogodilo 15. svibnja ove godine. Charles de Foucauld svetac je kršćanske dobrote i blagosti te čovjek kontemplacije i klanjanja. Njegova zanesenost Bogom i radikalno življenje evanđeoskoga nenasilja u dubokoj afričkoj pustinji učinili su ga jednom od najupečatljivijih duhovnih osobnosti 20. stoljeća koja i danas nadahnjuje mnoge. Odabrane misli iz njegove duhovne ostavštine s temom ljubavi, ljepote, milosrđa, praštanja, radosti, poniznosti, rada, pustinje, molitve, ali i o tome što njemu znači živjeti Nazaret i biti brat svima i svakomu, čine ovu knjigu jedinstvenom i dragocjenim blagom snažnih duhovnih poticaja.

Posljednje mjesto ove lipanjske top ljestvice zauzeo je bestseler pape Franje Želim ti osmijeh. Bog je radostan, svjedoči Papa na ovim stranicama koje predstavljaju proglas preporoda. U njima je sadržana oslobađajuća poruka evanđelja, u konačnici i cijelo kršćanstvo: mi nismo na svijetu zato da ljudima namećemo obveze ili trapljenja ili terete teže od onih koje već imaju, već da svjedočimo i dijelimo lijep, nov i iznenađujuć obzor. Istinska radost nije kratkotrajan osjećaj euforije ni iluzoran protuotrov onih koji ignoriraju patnju: ona proizlazi iz naše nade, konkretne nade koju nam ništa i nitko ne može oduzeti. To je radost koja uvijek ima posljednju riječ.

Sve spomenute knjige dostupne su u knjižarama Verbum i na web knjižari Verbum.hr, a do kraja mjeseca srpnja možete ih nabaviti uz pogodnosti akcije Uzmi 3, plati 2. Ovom akcijom za 3 kupljene knjige u izdanju nakladne kuće Verbum jednu od njih dobivate potpuno besplatno, a besplatna je ona knjiga s najnižom cijenom. Više o knjigama možete saznati na linku ovdje, a o akciji Uzmi 3, plati 2 ovdje.